Přepis: Jak ti vidí Erik Best – 8. října 2018

9. říjen 2018

Hostem byl Erik Best.



Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den a dobrý poslech přeje Zita Senková. Vítejte u pořadu ‚Jak to vidí‘. Dnes bude mým hostem americký vydavatel a novinář Erik Best. Dobrý den, vítejte.

Erik BEST, novinář:
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak výsledky komunálních voleb ovlivní velkou politiku i celkový poměr politických sil v zemi? Naznačí, jak se může v nejbližší době proměňovat politická mapa Česka? Budou nyní Američané vnímat nejvyšší soud jako stranicky polarizovanou instituci? Inspirativní poslech. Komunální volby rozhodly, kdo bude v příštích čtyřech letech vládnout ve více než šesti tisících obcích Česka. Mají, Eriku Beste, obecně volby jasného vítěze? Jak interpretovat ty výsledky?

Erik BEST, novinář:
Jasné je to, že nezávislí kandidáti mají stále velice pevnou pozici, a myslím si, že bude záležet na tom, do jaké míry paradoxně se budou moci spojit, aby získali větší hlas i na celostátní úrovni, protože tady je jednoznačný trend, že pan Babiš chce, aby ta moc byla čím dál tím víc nahoře, ale volby dokazují, že lid chce, aby alespoň částečně ta moc zůstala dole, tak tam vidíme velkou bitvu. Ale opravdu bude záležet na tom, do jaké míry se nezávislí kandidáti spojí a něco s tím udělají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
V kampani nehrála dominantní roli celostátní témata. Co tedy podle vás rozhodlo? Byla pro voliče důležitá ta stranická linie nebo spíše osobnostní nebo to byl mix, případ od případu?

Erik BEST, novinář:
Je to určitě mix. Myslím si, že v malých městech je to jinak než ve velkých. Je zajímavé, že když se díváte na výsledky ve větších městech, tak je jasné, že jsou na tom dobře ODS, Piráti, samozřejmě hnutí ANO. To znamená, že pokud to budou chtít spojit s jinou politikou na celostátní úrovni, tak mají stále lepší pozici. Jak jsem říkal, myslím si, že tak uvažuje pan Babiš od začátku, a myslím si, že ostatní o tom budou taky takto uvažovat, protože čím dál tím víc je všechno rozhodnuto nejenom na státní úrovni, ale na globální úrovni. Například reklamy hnutí ANO jasně ukazovaly, že pan Babiš to tak chápe, že jeho potencionální starostové mají na něj telefonní číslo. Takže záleží na tom, do jaké míry to ostatní politici pochopí a zareagují na to.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
V Praze evidentně to mobilní spojení nestačilo. Každopádně hnutí ANO potvrdilo pozici nejsilnější strany. Kalí mu radost z toho vítězství jen porážka v Praze? Já jenom připomenu, že z krajských sídel hnutí nevyhrálo pouze v Liberci a s výjimkou Ústí nad Labem má ve všech krajských městech lepší výsledek než v roce 2014. Proč to nevyšlo právě v metropoli?

Erik BEST, novinář:
Já si myslím, že je to kvůli tomu, a sám pan Babiš to přiznává, jak vedení hnutí ANO vedlo radnici. Možná za to úplně nemůže to vedení paní Krnáčové, ale poté, co jsem si dneska přečetl rozhovory s panem Babišem, tak mám pocit, že místo toho, aby ji poslal do Řecka jako velvyslankyni nebo do Berlína, tak spíš bude chtít najít nějakou malou misi někde na nějakém ostrově, protože ji opravdu kritizoval za to, jak vedla to město.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Co se špatného ale stalo v kampani?

Erik BEST, novinář:
Já si myslím, že to není příliš spojeno s tou kampaní, protože až na to, že vyměnili na poslední chvíli pana Nachera a dali tam pana Stuchlíka, tak si myslím, že ta kampaň byla dobrá. Myslím si, že spíš celkový pocit, že se stalo málo v Praze, to znamená malý posun, a tam, kde posun byl, tak skoro vždycky to byly obrovské firmy. Já si myslím, že otázka teď je, jestli to bude Praha pro Pentu nebo Praha proti Pentě, protože opravdu paní Krnáčová dávala najevo, že velké firmy, zvlášť ta jedna, má největší hlas v Praze. Nevím, jestli každý volič to cítil, ale když byly různé debaty o tom, jestli má stavět v různých místech, skoro vždycky se vyskytovalo jméno Penta, tak myslím si, že i voliči, kteří se tomu příliš nevěnovali, už měli pocit, že je to velké město pro velké firmy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že voliči to takto vnímali?

Erik BEST, novinář:
Jenom částečně, ale myslím si, že to, co cítí každý občan Prahy, je z toho trošku vyvozeno, protože pan Babiš od začátku razí politiku, že velké firmy mají mít větší hlas, velké zemědělské firmy, EET nejvíc prospívá velkým firmám, kontrolní hlášení, revers charge, tak jak finanční úřady reagují na maličkosti, tak myslím, že v Praze zabodovala ODS, která je v Praze, aspoň její prezentace, proti takovým postupům. Myslím si, že na to voliči opravdu slyšeli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Hnutí ANO nejvíce zabodovalo v Ostravě – tam získalo téměř 33 % hlasů, přitom toto město bývalo, jak se tomu říká, tradiční bašta sociální demokracie. Stalo se hnutí ANO definitivně formací, která primárně oslovuje levicové voliče?

Erik BEST, novinář:
Nemyslím si. Samozřejmě zatím to tak vypadá, ale myslím si, že Ostrava je zvláštní případ, protože tam ty největší problémy způsobila ČSSD za vlády pana Sobotky, a pan Babiš šel od začátku proti tomu, takže si myslím, že to je výsledek nejenom vedení hnutí ANO v Ostravě, ale také té kampaně, která trvá už pět let proti panu Sobotkovi, a stále ta situace tam je a voliči stále mají pocit, že s tím hnutí ANO něco dělá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak se sociální demokracie zatím proměnila pod novým vedením Jana Hamáčka? Mimochodem společně s komunisty během těch víkendových komunálních voleb našli v podstatě obě formace další nové dno své popularity.

Erik BEST, novinář:
Tam je ta analýza složitá, protože nevíme, do jaké míry voliči, zvlášť v Praze, volili podle toho, kdo stojí teď ve vedení ČSSD, anebo, kdo tam byl dříve. Jestli je to kvůli panu Hamáčkovi, že to takto dopadlo, nebo je to kvůli panu Sobotkovi. To opravdu nevím. Ale pan Zeman opravdu zdůrazňoval, že ta situace v Praze je spojená s tím, kdo má být ministrem zahraničí, to znamená, že šest, osm týdnů voliči v Praze slyšeli jenom to, že pan Poche je šíbr, který rozhoduje v pražské ČSSD, a určitě to mělo negativní vliv na ty výsledky. Myslím si, že se nakonec pan Hamáček bude chtít od toho odpoutat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Nakolik, v uvozovkách, prospívají ty ztráty, které utrpěla sociální demokracie, vládní koalici? Ta je u moci 100 dní.

Erik BEST, novinář:
Může to mít vliv nakonec na to, jestli pan Petříček bude tento týden, příští týden jmenován.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Vypadá to tak.

Erik BEST, novinář:
Já si nejsem úplně jistý, protože dělají všechno pro to, aby veřejně říkali panu Zemanovi, my hodláme udělat to, co chceme my. Pan Petříček v novinách o víkendu prohlásil, že Ministerstvo zahraničí je to, kdo definuje zahraniční politiku. A týden nebo několik dní předtím pan Babiš prohlásil, že on definuje zahraniční politiku. Takže tam je jasný boj a není úplně jasné, jestli pan Zeman bude, zvlášť poté, kdy ČSSD dostala jenom 3,2 % v Praze, opravdu souhlasit se jmenováním pana Petříčka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Proč se podle vás voliči postupně vrací k občanským demokratům?

Erik BEST, novinář:
Jednoznačně kvůli tomu, že teď je to ta klidná síla. Já vím, že to používá jiná strana, ale tak se prezentuje. Je to zvláštní, protože myslím, že voliči na to slyší, zatímco když teď posloucháme Piráty, tak oni to tak nevidí, a tam je boj, který eventuálně může nakonec o něco víc poškodit ODS, než bychom očekávali, protože tam je boj, kdo bude primátorem v Praze. Pan Bartoš opravdu trvá na tom, že se ODS nezměnila v Praze, zatímco pan Fiala dává najevo, a myslím si úspěšně, že to není tak, že opravdu se ODS změnila.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A co si myslíte vy? Změnila se?

Erik BEST, novinář:
Samozřejmě jsou tam někteří politici, kteří tam byli i dříve, ale myslím si, že je tam snaha změnit tu politiku, změnit image v rámci toho, co je vůbec možné, a myslím si, že je to politicky možná trochu nefér od Pirátů, aby říkali, že to je ta stejná ODS jako dříve, protože nakonec možná nebude vůbec možné sestavit koalici v Praze, když bereme v úvahu, že pan Pospíšil taky byl členem ODS, tak to znamená, že on taky byl jeden z těch, o kterých mluví pan Bartoš.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Momentálně to ale vypadá, že ODS se do vedení hlavního města nejspíš nevrátí.

Erik BEST, novinář:
Nevím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak odhadovat v této chvíli možné varianty? Jenom připomenu, že turbulentní vzestup zažil poslanec Jan Čižinský, který s hnutím Praha sobě získal nadpoloviční většinu hlasů.

Erik BEST, novinář:
Já vidím potencionální problém, že pan Čižinský už víceméně prohlásil, že chce být primátorem, což může být problém jednak pro Piráty, jednak pro TOP 09 a STAN, protože určitě pan Pospíšil by měl taky zájem. Nakonec to může dopadnout tak, že bude pan Pospíšil primátorem a ODS na to kývne s tím, že bude mít podstatnou pozici na radnici, ale možná nebude mít primátorské místo. Já si myslím, že je nakonec možné, že bude nějaká široká koalice. My máme situaci pěti politických stran a někdy víceméně mají stejné názory. To znamená, že to může fungovat trošku na národní úrovni, kde pan Babiš potřebuje občas nějaké hlasy, a nejsou to vždycky sociální demokraté a komunisté, kteří mu pomáhají, takže můžeme mít nakonec něco podobného na radnici, možná bude nějaká menšinová vláda ODS a pana Pospíšila s tím, že bude získávat hlasy, jak bude potřebovat od ostatních stran.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Co mimochodem ukázal ten velmi těsný, vyrovnaný, výsledek těch pěti stran, co se týče pražské radnice, zastupitelství?

Erik BEST, novinář:
To znamená, jestli si pamatuji dobře, že vypadlo asi 40 % hlasů, což je opravdu něco, co jsme zatím nezažili, a to znamená, že je několik možností sestavit vládu, ale když dvě strany víceméně dávají najevo, že s ostatními nehodlají vůbec mluvit, tak to znamená, že možností je jenom několik a opravdu bude záležet na tom, kdo je největším, nejlepším vyjednavačem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Co se týče Pirátů, tak ti posílili nejenom v metropoli. Velký vzestup zaznamenali i jinde. Ukázali nyní nebo dokázali, že jsou už celorepublikovou stranou?

Erik BEST, novinář:
Částečně ano, ale já jsem se na to podíval a ten výsledek od té doby, co byly celostátní parlamentní volby... Ten nástup nebo to zvýšení není tak velké. To znamená, že víceméně jsou na tom stejně, takže nevidím moc velký pokrok v tomto smyslu, zvlášť, když v Praze nebo v dalších velkých městech nebudou mít primátorskou funkci nebo to místo, tak si myslím, že to může opravdu poškodit tu stranu, a nakonec začnou klesat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Spokojí se TOP 09 pouze s Prahou, pane Beste? Protože zdá se, že vyklidila pozice nebo možná spíše ambice v regionech. Tam naopak je jaksi silné hrací pole pro lidovce.

Erik BEST, novinář:
Já to vidím tak, že pokud pan Pospíšil opravdu bude mít velké ambice, tak může být ten, kdo bude o něco více spojovat nezávislé kandidáty. Nevíme zatím, jestli takové ambice má, ale mám pocit, že nakonec pan Pospíšil bude chtít se stát prezidentem republiky, takže jeho snaha může být stát se primátorem v Praze a pak budovat větší síť stran nebo hnutí v dalších částech republiky, aby měl opravdu silné základy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Co hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, má důvod k radosti?

Erik BEST, novinář:
To je těžká situace, protože nekandidoval všude.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jsou to první volby pro SPD.

Erik BEST, novinář:
A navíc je to politika, která je víc na státní úrovni. Možná by s tím nesouhlasili, ale nemyslím si, že v tomto případě to musí být úplně směrodatné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Ukázaly volby sílící poptávku obecně po politicích nové generace?

Erik BEST, novinář:
Co se týče Pirátů, tak určitě. Myslím si, že teď budou mít úkol. Budou muset dokázat, že jsou schopni vládnout. Zatím není úplně jasné, jestli chtějí nebo ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Známe také postupující do druhého kola senátních voleb. V 27 obvodech se koncem týdne střetnou vládní i opoziční kandidáti. Co by se stalo v případě opozičního úspěchu?

Erik BEST, novinář:
Myslím si, že nakonec moc velký rozdíl nebude kvůli tomu, jak je napsaná ústava. Já už dlouho mluvím o tom, že to není úplně spravedlivé, jak má Senát málo možností vrátit zákony. V Americe je trošku jinak. Když Senát chce vrátit zákon, tak musí mít dvě třetiny, to znamená, že těžko může třeba současná vláda tady v Čechách protlačit zákon, který jde úplně proti Senátu. Ale tady je to jenom otázka, jestli přijde dost poslanců do Sněmovny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Soudce Brett Kanavaugh, který čelil obvinění z údajného sexuálního napadení v době studií před 36 lety, se stal v pořadí 114. členem amerického nejvyššího soudu. Ve funkci ho po těsném hlasování potvrdil senát amerického Kongresu. Názory na soudce během vyhroceného schvalovacího procesu silně rozdělily americkou veřejnost. I při sobotní přísaze protestovalo několik stovek lidí. Ten dav označil Donald Trump za maličký a minulost Kavanaugha za křišťálově čistou. Je jmenování tohoto soudce triumfem Donalda Trumpa?

Erik BEST, novinář:
Určitě, protože nebylo úplně jasné, že jestli nakonec k tomu dojde. To znamená taky, že taktika jít proti prezidentovi za každou cenu zatím nebyla úspěšná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Budou nyní, pane Beste, Američané vnímat nejvyšší soud jako stranicky polarizovanou instituci?

Erik BEST, novinář:
Tak vždycky to takto bylo. Myslím si, že minimálně nějakou dobu to tam stále bude. Například včera zpěvačka Neko Case napsala, že ten soudce násilník tam bude víceméně navždy, a bohužel to slovo násilník, což je překvapující, protože pokud si pamatuji, tak nebyl obviňován z toho, že někoho znásilnil, možná pokus ano... Ale posunuli jsme víceméně tu debatu. Ti samí, kteří před 50 lety byli proti tomu, jak vystupoval pan McCarthy, který byl proti, říkal, komunistům na různých vládních postech... Je dneska velice kritizován za to, že zavedl takovou reakci na politické názory, zatímco ti samí, kteří ho kritizují, mají podobný postup, co se týče pana Kavanaugha, tak si myslím, že je to něco, co neprospívá demokracii. Pan Trump sice vyhrál, ale musel používat taky drastické taktiky, aby vůbec vyhrál. Musel veřejně kritizovat jednu paní, kterou předtím chválil, bohužel nevybíravým slovníkem. Myslím si, že je to nakonec další pokles té americké demokracie.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Bude stranickost nadřazena právu? Jak vůbec vnímají Američané nejvyšší soud?

Erik BEST, novinář:
Já myslím, že nejsme schopni se na to dívat příliš objektivně, protože je to stranické už dávno. Ústava, když si ji přečtete, tak máte pocit, že má nějaký význam, a ten význam by měl být stejný bez ohledu na to, jestli tu ústavu čtete dneska nebo za 100 let nebo jste ji četla před 100 lety. Ale vlastně význam ústavy se velice mění, a proto je tak významné, že ten současný ústavní soud bude víc konzervativní, protože každý chápe, že to znamená, že jinak bude interpretovat tu ústavu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak to, že se mění interpretace americké ústavy?

Erik BEST, novinář:
Je to mýtus, že je v Americe stálá demokracie. Ta demokracie se velice mění. Já jsem konzervativní člověk a z mého hlediska je to víceméně k horšímu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Co bude znamenat většinově konzervativní pohled nejvyššího soudu?

Erik BEST, novinář:
To znamená, že některé věci budou změněné, ale nemyslím si, že nakonec zakážou potrat nebo něco takového. I když je to možné, tak si myslím, že nakonec ne. Ale to znamená, že celkově je to obrovská výhra pro toho prezidenta, pan Kavanaugh. Je to zajímavé, protože to jméno se dá vyslovit různými způsoby, ale to na konci znamená víceméně ‚ne‘. A ti, kteří ho nechtěli, to použili proti němu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Je to takový vlastně slogan na těch demonstracích.

Erik BEST, novinář:
Ano. Ale to znamená, že tam možná bude 30 let. A pokaždé, když je nějaký rozdíl mezi tím, jak se na to dívají republikánští voliči nebo demokratičtí, tak je možné, že soud nakonec změní pohled na tu ústavu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jenom připomenu, že soudce je volen jaksi doživotně ve Spojených státech. Myslíte si, že by bylo možné jeho odvolání? Protože v to doufá část politiků, stoupenců opozice... Jestli by tedy mohlo k impeachmentu...?

Erik BEST, novinář:
Odvolat pana Trumpa?

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Ne, co se týče soudce Kavanaugha. Podle NBC News podepsalo petici za zahájení vlastně té ústavní žaloby impeachmentu již 125 tisíc lidí.

Erik BEST, novinář:
Ne, já si myslím, že je to málo pravděpodobné. Ale myslím si určitě to, že ta snaha bude mít významnou pozici v médiích. Stejně jako před měsícem napsal anonymně jeden funkcionář Bílého domu dopis a tam otevřeně prohlásil, že skupina v rámci Bílého domu pracuje proti prezidentovi. A myslím, že když to takto přiznávají, a to jsou republikánští funkcionáři, tak můžeme očekávat ještě razantnější opozici ze strany Demokratické strany. Příliš se o tom nemluvilo, v Americe, ale když ty ženy přišly s tím, že je napadl pan Kavanaugh, tak já jako analytik to musím spojit také s tím dopisem a ptát se, jestli je to snaha odstranit toho prezidenta, je to vlastně součást toho, co přiznal před měsícem ministr v New York Times.  Myslím si, že pan Trump to tak pojal, protože nakonec opravdu šel proti těm ženám, a to považoval za politickou věc, a když někdo půjde proti panu Kavanaughovi, tak si myslím, že to bude podobné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Americký novinář a vydavatel Erik Best a jeho pohled na svět. Děkuji vám za to a těším se na příště.

Erik BEST, novinář:
Děkuji, na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Na slyšenou se těší Zita Senková. Mým zítřejším hostem bude gerontoložka Iva Holmerová. Dobrý den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Zita Senková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.