Požár se šíří neuvěřitelně rychle. Nezachraňujte majetek, ale život, nabádá Amar Ibrahim, specialista na přežití

25. červenec 2023

Na řeckém ostrově Rhodos zuří požáry. „Základním pravidlem je vyhýbat se krizovým oblastem. Oheň se šíří neuvěřitelnou rychlostí,“ varuje specialista na zvládání extrémních situací a instruktor kurzů přežití. Co podle něj patří do evakuačního zavazadla a co s sebou vždycky nosí on sám? Jak by vybavil své děti do lesa? Co by nemělo chybět v domácnosti, dobře připravené na krizové situace? Co použít při blackoutu místo ledničky? A stačí často uvažovat jen selským rozumem?

Co dělat, pokud například prcháte v autě před ohněm? „Auto neuhasíte. Nezachraňujte majetek, ale svůj život. To je to nejcennější, co máte. Pokud můžete, zaběhněte do vody. A pozor, nebezpečný je nejen oheň, ale i kouř,“ upozorňuje Amar Ibrahim.

Amar Ibrahim

Lidem často shoří doklady. „Mějte je zkopírované na flashce. A zakódované, aby se k nim nikdo nedostal v případě ztráty. Mějte je u mobilu, v peněžence nebo pověšené na krku. Když někam jedu, mám to tak. To je základ. Je to malá věc, tak proč si ji nevzít s sebou.“

Věřte nebo ne, ale v dámské kabelce je mnoho věcí pro přežití. „Obvykle v ní jsou prášky proti bolesti. Z dámského tampónu si vyrobíte převaz, přefiltrujete jím vodu, nasbíráte si s ním rosu. Šminky nádherně hoří, dají se použít jako podpalovač,“ vypočítává.

Amar Ibrahim vede i kurzy přežití. „Účastník to může kdykoli vzdát. Máme rekord, že nám za hodinu vzdal člověk, který zjistil, že bude spát na zemi. Říkal, že má drahý spacák a že si ho nechce zničit,“ vypráví instruktor. Problémem bývají i závislí. „Kuřáků ubývá, ale závislost na mobilech je neuvěřitelná. Sebrat někomu mobil je dnes problém,“ uzavírá specialista na přežití.

autoři: Tereza Bebarová , eh
Spustit audio

Související