„Pořád jezdíme na kole, ale elektrickém.“ Iva Hüttnerová a Eva Salzmannová u Jana Čenského

16. srpen 2020

Iva Hüttnerová a Eva Salzmannová jsou kamarádky už 40 let. Poznaly se v Divadle na okraji a dodnes spolu jezdí na cyklistické výlety.

„Postupně nás přibývalo, manželé, kamarádi, dneska je nás kolem dvacítky,“ říká Iva. A jak dodává Eva, na konci srpna vyráží znovu. „Začínali jsme na klasických kolech, ale jak přibývají vyměněné kyčle a artróza, přibývá kol elektrických. Dokonce jsem dostala v Třeboni pokutu za rychlou jízdu. Ale nakonec se ukázalo, že je za tím manžel, který přemluvil policajta, abych měla radost, jak jsem rychle jela.“

Z ateliéru zpátky do obýváku

Iva Hüttnerová stále maluje v obýváku. „Stěžovala jsem si, že 50 let nemám ateliér. Pak mi můj muž předělal sklepní místnost s oknem, aby byl ateliér světlý. Já se tam cítila sama a za tři dny jsem se vrátila do obýváku.“ Ve sklepě má však Iva jinou zvláštnost – hrací automat.

Léto s Humoriádou - Iva Hüttnerová

Kam rády cestují? Iva zažila jednu z nejkrásnějších dovolených v Polsku. Jezdí do Francie a Itálie, ale nejradši po Česku. „Před 15 lety jsem se zamilovala do New Yorku. Mám pocit, že jsou tam všechny národnosti světa. Ale stejně jako New York miluji Poděbrady.“ Eva má ráda místa u Atlantiku, třeba Normandii. Eva Salzmannová je docentka, a podle svých žáků přísná a spravedlivá. „Když jdou studenti do praxe a hrajeme spolu, tak mi říkají, jak se mě v prváku báli.“

02074662.jpeg

Černé sako a modré hortenzie

A jak se kamarádky znají? Jediná otázka, ve které se nestrefily, byl oblíbený Ivin malíř, kterým je Josef Lada a Václav Jansa. Eva Salzmannová si správně tipla, že má Iva ráda černou a modrou. „Vždycky řekne: koupila jsem si sako, a zase černé.“ Správně trefila i oblíbenou květinu Ivy Hüttnerové a tou je modrá hortenzie. Má ráda léto, oblíbeným jídlem je řízek a pitím voda a sekt.

Jaká práce je teď čeká? Co na jejich přátelství říkají jejich rodiny? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související