Politolog Kopeček: Bitky politiků, prezidentka jako zlo. Parlamentní volby na Slovensku dokazují, jak polarizovaná tamní politika je

18. září 2023

Vládní krize na Slovensku si vyžádala předčasné parlamentní volby. Původně se měly konat až v roce 2024. Kdo má největší šanci sestavit novou vládu? O co všechno se nyní hraje? A jak se výsledky mohou promítnout u nás? Politolog Lubomír Kopeček v audiozáznamu ještě probere kauzy Andreje Babiše a přiblíží mimo jiné i to, proč žaluje slovenské ministerstvo vnitra.

Průzkumy preferencí dokazují extrémně velkou nejistotu, kdo v příštím slovenském parlamentu bude. Teoreticky se může stát, že tam budou tři strany – Smer Roberta Fica, od něj odtržený Hlas bývalého premiéra Pellegriniho a Pokrokové Slovensko. Nebo tam bude devět politických formací, protože šest dalších stran se pohybuje okolo pětiprocentní klauzule. Výsledek ale bude zřejmě někde mezi tím,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... politolog Lubomír Kopeček.

Čtěte také

Atmosféra předvolební kampaně je velmi vyostřená. Mezi Igorem Matovičem a Robertem Kaliňákem došlo k nedůstojné bitce. Prezidentka Zuzana Čaputová podala žalobu na ochranu osobnosti proti expremiérovi Robertu Ficovi. Podle Kopečka jde ale jen o střípky mozaiky, která ukazuje, jak dlouhodobě polarizovaná slovenská politika je.

„Voliči Roberta Fica jsou lidé, kteří jsou opravdu přesvědčení o tom, že prezidentka je zlo. Krok Čaputové tak u nich nevyvolá nic jiného, než že se posílí jejich loajalita ke Smeru. Zda to v kampani pomůže někomu jinému, je otázka. Možností koho volit, je celá řada.“

Spektakulární politici

Podle Kopečka je nutné zmínit, že slovenská politika se vyznačuje vysokou mírou personalizace. „Je to extrémně silný fenomén. Řada politiků si postavila stranu na své osobě a na své vlastní performanci. Krásným příkladem je Igor Matovič, který přišel na mítink Smeru a udělal tam vyrvál. Je to ale jen typický odraz něčeho, co dělá dlouhodobě.“

Slovenská politika se tak podle politologa hodně vzdálila od představy soutěže. „Už se tady nebavíme o rozpočtu, financích, zdravotnictví nebo školství. Místo toho se bavíme o tom, kdo koho napadl na mítinku. Zkrátka na Slovensku se v řadě případů už nejedná o programovou soutěž, ale o to, že politik kampaní přitahuje pozornost ke své osobě. A někdy dost spektakulárním způsobem.“

Návrat Fica?

Významným hráčem v nadcházejícím volebním kláním je Robert Fico. Že by ale jeho jediným motivem stát se znovu premiérem byla pomsta, Kopeček odmítá.

Čtěte také

„Je to určitě jedna z motivací. Na druhé straně bych nepodceňoval, že Smer má přece jenom trochu širší agendu. Označil bych to za docela zajímavý národní socialismus, čímž ale samozřejmě nemyslím nacismus v Hitlerově provedení, ale třeba něco, co jsme znali z české politiky v první polovině 20. století.

V představách Roberta Fica jde o rozsáhlý sociální stát, který se v zásadě stará jenom o své vlastní lidi. Už ne tedy o Ukrajince, uprchlíky a podobně. A je to samozřejmě kombinované s poměrně vyostřeným nacionalismem. I čeští národní socialisté operovali ve 20. letech s poměrně velkým protiněmeckým nábojem. Robert Fico má náboj, který je v tuto chvíli velmi protizápadní, orientovaný jak proti NATO, tak do určité míry i proti Evropské unii,“ uzavírá Lubomír Kopeček.

Spustit audio

Související