Pohádky z iglú. Eskymácké příběhy plné trpaslíků, šamanů a obrů

14. únor 2021

Co dělají Eskymáci za dlouhých předlouhých zimních večerů? Nevíte? No přece si vypráví pohádky! Jan Suchl z nich připravil knížku. Příběhy můžete poslouchat po sedm večerů na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Čte: Petra Johansson
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2019

Tak jako u nás to jsou příběhy plné zázračných bytostí – kouzelných zvířat, trpaslíků i obrů, ale také zlých čarodějů, kterým se na Dalekém severu říká angákokové. Napínavým eskymáckým příběhům můžete v Hajajovi naslouchat po sedm večerů.

O chlapci, který lidem vrátil slunce

Zlý angákok (čaroděj) lidem sebral slunce a na zemi zavládla tma. Naštěstí se najde statečný chlapec, který se rozhodne čaroději postavit.

Jak vznikla Venuše

Víte, jak na obloze vznikla jasná hvězda, které se říká Venuše nebo také Jitřenka? Poslechněte si starou eskymáckou pohádku, kterou vám poví Hajaja.

Kouzelný klobouk

Mezi Eskymáky se vypráví řada pohádek o kouzelných zvířatech. Tato je příběhem lovce Kejana, kterému se za jeho dobrý skutek odměnila kouzelná stříbrná liška.

Obr

Obr v eskymácké vesnici! Už jste o tom slyšeli? No to vám byla událost, že se dostala i do pohádek!

O člověku

Čím je nejlepší na světě být? Obyčejnou trávou nebo krásnou bylinou, myší nebo ptákem? A co člověkem?

Jak se tři bratři oženili

Tři bratři se rozhodli, že se ožení. A jak už to v pohádkách bývá, nejtěžšíto s hledáním nevěsty bude mít ten poslední, nejmladší.

Jak se trpaslík odvděčil

Věřte nebo ne, na dalekém severu nežijí jen obři, jak už jste v eskymáckých pohádkách mohli slyšet, ale i trpaslíci. Když jsou k nim lidé hodní, trpaslíci se jim odvděčí. Ale běda, pokud se s nimi někdo rozkmotří!

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio