Podle Vladimíra Beneše je pro pacienty nejlepší centralizovaná péče

21. listopad 2013

Co si přední český neurochirurg myslí a jak rozumí nové úhradové vyhlášce pro rok 2014, podle které se bude platit za zdravotní péči a která je terčem kritiky?

Jak hodnotí systém rozdělení peněž ve zdravotnictví a jak se to promítne do péče o pacienty?

Úhradová vyhláška

Stále více lékařů kritizuje úhradovou vyhlášku pro rok 2014, vadí jim prý nedostatečný systém rozdělení peněz. Přesto by do zdravotnictví mělo přijít o 4 miliardy korun více, než tomu bylo v roce 2013. Jak vidí poplatky u lékařů V. Beneš? „Já tomu příliš nerozumím, ale je jasné, že zdravotnictví u nás je v několika různých segmentech a jednotlivé skupiny si pochopitelně nemohou přát totéž. U nás je ale celkově bohužel podhodnocené a každá pomoc je dobrá." Lékař upřesnil, že stejně jako např. letiště i nemocnice nejsou nikdy hotové. Všude se prý pokračuje ve výstavbách a je to díky neustále se rozvíjejícímu se oboru a nárůstu pacientů pochopitelné.

Centralizovaná péče

Podle V. Beneše je centralizovaná péče vždy lepší péčí. U nás tento systém prý zatím zcela nefunguje a pacienti jsou rozředěni do hospitalizačních zařízení po celé republice: „Krajské nemocnice pochopitelně léčí hůře, než velké fakultní nemocnice. Je to dáno vybaveností a zkušenostmi personálu. I když se lékaři tváří, že umí všechno, není to pravda." Problém je prý zakotven v tom, že každý pacient má právo volby svého lékaře, tedy logicky volí v prvé řadě toho nejbližšího. Specializovaná péče zkušeného personálu ve velkých nemocnicích je tedy nenahraditelná a přestože můžeme být v konečném důsledku dražší, i zde se dá následně uspořit díky přesnějším diagnostikám.

Své dotazy pište na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Prof. Vladimír Beneš je členem četných domácích i zahraničních neurochirurgických společností. Mezi jeho zájmy patří kultura, entomologie, cestování tenis a lyžování.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Vladimír Beneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.