Podle Ladislava Liklera jsme velmoc v konzumaci "trojúhelníků"

8. listopad 2013

V magazínu Dvojky jsme se setkali s Předsedou klubu sběratelů kuriozit a rytířem Řádu cammembertu Ladislavem Liklerem.

Prozradil, jak vznikla jeho největší světová sbírka sýrových etiket. Také jsme nahlédli do historie našeho mlékárenství a výroby sýrů a přiblížili si historii a vznik nejzajímavějších druhů této mléčné pochoutky.

Své dotazy můžete psát na e-mail: jejakaje@rozhlas.cz.

Tavený sýr u nás vede

Znalec sýrů, předseda klubu kuriozit a rytíř Řádu francouzského camembertu, to je Ladislav Likler. Jeho vášeň k mlékárenství a mlékárenským výrobkům započala již během středoškolských studí. Tehdy se prý ještě sýry vyráběly ručně, za pomoci kotlů, což již dnes řadíme mezi historické postupy: „V 60. letech nebyla nabídka příliš široká. V podstatě jsme se mohli setkat se dvěma skupinami, s obdélníky nebo trojúhelníky tavených nebo polotvrdými sýry holandského typu.“ Tenkrát prý téměř neexistovaly čerstvé druhy. Zajímavostí je, že jsme dodnes velmocí v konzumaci tzv. „trojúhelníků“.

Francie, země chutí

Za svůj život nasbíral L. Likler 215 000 sýrových etiket a vytvořil tak největší světovou sbírku. Díky tomu měl příležitost poznat přední francouzské gurmety a znalce: „Jsou to lidé, kteří jsou propadlí chutím. Umožnili mi poznat nejen výrobky v supermarketech, ale i ty, co se vyrábí na farmách a v malých výrobnách.“ L. Lekner byl po roce 1990 jedním z propagátorů francouzského sýra u nás a významně se zasloužil o rozšíření znalostí o nich. Jeho práce a úloha badatele v oblasti mlékárenských výrobků ovšem není ani zdaleka u konce. Podle skrovných odhadů totiž na světě existuje 1300 až 1500 druhů této pochoutky z mléka.

Sýry

Více si poslechněte v přiloženém záznamu rozhovoru…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.