Podle Jana Kopřivy a Ludmily Duškové panuje aprílové počasí nad celou Evropou

12. červenec 2013

Na celou hodinu jsme pozvali známé hosty z vysílání Dvojky, Ludmilu Duškovou a Jana Kopřivu.

Hovořili jsme o jejich dlouholeté spolupráci s televizním Receptářem. Dozvěděli se, jak a s kým připravují své reportáže, jak natáčejí jednotlivé díly a jak jsou při tom často závislí na přízni počasí. Představili jsme jejich vlastní zahradu a k poslechu nás pozvala Stáňa Lekešová.

Aprilové počasí v červenci

Jak se zahrádkářům a odborníkům na pěstitelství jeví léto 2013? Na jednu stranu jsou prý spokojeni, přestože počasí je letos trochu zvláštní, a to po celé Evropě: "V Chorvatsku například sázeli brambory v pulce dubna, což je náš termín. Je tedy zapotřebí pěstitelský program mírně upravit, jinak se nic zásadního neděje." Optimistický zhodnotil současné léto J. Kopřiva. Na druhou stranu, po lidské stránce, L. Dušková s aktuálním počasím spokojená není: "Máme už polovinu července, a to je pro mě znamení, že pomalu léto končí. Prakticky jsme si neužili pěkného počasí, a to vlhko a zima se snad podepsalo uplne na všem."

Práce zahrádkáře je náročná a nárazová

Nenechávat nic na poslední chvíli, přesně to je krédo, kterého se L. Dušková a J. Kopřiva drží: "Rádi máme čistý stůl a čistý se ho snažíme udržovat. Naše práce je nárazová, proto k ní přistupujeme aktivně a nehceme nic zanedbávat." Spolupráce této úspěšné, pěstitelské dvojice vznikla prý díky oblíbenému, televiznímu seriálu Receptář. Do vysílání si je pozval sám Přemek Podlaha.
Vztah obou zahrádkářů, přestože čistě pracovní, trvá již několik desítek let: "Jsme ve stejném astrologickém znamení, ve vahách a možná právě to vnáší do naší spolupráce jistou harmonii."

Více si poslechněte v přiloženém záznamu...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.