Podívejte se, jak se daří vaší vánoční hvězdě

22. prosinec 2004

Tak, jak se kvapem blíží konec roku, tak také vycházejí vánoční hvězdy. Nad Betlémem i v květinářských obchodech. Ty první v tradičních betlémských končinách, ty druhé původně v dalekém Mexiku a Střední Americe vůbec.

Jsou to pryšcovité rostliny velikosti statného keře nebo malého stromku. Samozřejmě, že této velikosti dorůstají v původní vlasti, všude v tropech a původních oblastech vůbec.

Pokud jsou zařazeny mezi pryšce, říká se jim euphorbia pulcherrima. Jsou-li považovány za samostatné, pak to je plancetia pulcherrima - pryšec překrásný, případně vánoční hvězda, mexický ohnivý list, adventní hvězda a já nevím, kolik ještě jmen má.

Různé druhy pryšce překrásného

Je to rostlina krátkého dne, a proto jí naše zima vyhovuje. Ono lidové "ohnivý list" ji nejlépe charakterizuje, protože jako u většiny pryšcovitých rostlin jsou vlastní květenství i květy samy sice botanicky nesmírně zajímavé, ale mnoho krásy nepobraly. Zato nejvyšší listy a listeny jsou největší ozdobou každé vánoční hvězdy, alespoň té rostlinné.

Obvyklé jsou ty s červenými listy a listeny, ale dnes už zahradníci vyšlechtili i bělolisté, smetanové, žlutavé, ba oranžové. Skoro by stály za sbírku.

Až vám po Novém roce odkvetou, někdy jim to trvá až do března, dopřejte jim delší období klidu s omezenou zálivkou a pak je na půl roku vystrčte na zahradu. Od srpna je vezměte domů a od září už nesmějí dostat víc světla a slunce než deset jedenáct hodin. A za rok, až se zase bude kvapem blížit konec roku, se můžete potěšit s vlastní vánoční hvězdou.

Spustit audio