Počasí pro Tomáše Engeho

11. září 2001

Meteorologové slibují babí léto, které prý ještě vystřídá nevlídné počasí těchto dní. Po včerejšku ovšem existuje dobrý důvod si přát, aby nevyzpytatelné, proměnlivé počasí panovalo ještě o nadcházejícím víkendu, přesněji, aby se přeháňky a sluníčko střídaly nad tratí Velké ceny Itálie v Monze. Ve formuli 1 se tam objeví první východoevropan, Čech Tomáš Enge, kterého jako náhradníka za zraněného Burtiho angažovala stáj Prost.

Monza patří k rychlým okruhům, které sice má Tomáš Enge rád, ale malé vyhlídky dává tato trať motoru monopostu, který bude řídit. Bude-li trať suchá, měl by Enge podle papírových předpokladů skončit na osmnáctém až dvacátém místě z dvaadvacetičlenného startovního pole. Vyhlídky na lepší umístění by zvýšila rychleschnoucí trať. Pro Engeho je samozřejmě už účast v závodě fantastickým úspěchem. Dobré umístění by ovšem zvýšilo jeho šanci prosadit se časem v některém silnějším týmu. Jedna z informací (které ovšem ve formuli 1 dnes platí a zítra už ne) říká, že by v příští sezoně mohl být Tomáš Enge testovacím jezdcem Benettonu.

Budoucnost Prostu je nejistá, tým je na prodej, včera na své místo rezignoval jeho finanční ředitel jen dva dny po odchodu Prostova čtyřicetiprocentního spoluvlastníka. To jsou ale všechno věci, o kterých Enge nemá důvod přemýšlet. Také se nemá proč rozptylovat myšlenkou na souboj s McLareny či Williamsy. Upozornil by na sebe již tím, kdyby v Monze dokázal porazit svého týmového kolegu Frentzena, závodníka řídícího srovnatelný vůz. To pro Engeho není nedosažitelný cíl. Je rychlý, rozumí vozu a má obrovskou motivaci. Přejme mu tedy ještě to špatné počasí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.