Plastický chirurg musí být i dobrý psycholog, říká Karel Urban

4. srpen 2010

Pro svoje vynikající pracovní výsledky a individuální přístup k pacientovi patří mezi nejvyhledávanější plastické chirurgy nejen u české klientely, ale i u zahraniční, jako např. Velké Británie, USA, Švýcarska a Německa. Karel Urban byl naším dnešním (středečním) hostem v pořadu Setkání Hosta do domu (po 11:05 hodině).

Do jeho oboru nespadá jen estetická chirurgie. Zabývá se i vrozenými a poúrazovými vadami, popáleninami, rekonstrukcí tkání, amputovaných prstů apod. Přesto je (paradoxně) estetická medicína mnohem populárnější a viditelnější. Možná proto mnoho současných lékařů, ihned po atestaci na estetický obor, odchází do soukromého sektoru.

Jak práce plastického chirurga vypadá? Před každým zákrokem provádí konzultaci s pacientem. Ta je přinejmenším stejně důležitá jako zákrok samotný. Navzájem si vyjasní, co od něj klient očekává, jakou má představu, lékař mu sdělí možná rizika a komplikace. Není nic výjimečného, že je pacient zván i několikrát, aby měl čas nad změnou svého těla dostatečně přemýšlet.. "Žádnou ženu nemůžeme omladit o dvacet let. To zatím není v našich silách," říká s úsměvem Karel Urban.

Karel urban v Hostu do domu

Osobně se zaměřuje se na pacientky s onemocněním prsu, kterým provádí rekonstrukci po ablaci (odebrání prsu). Žena po tomto zákroku prý pookřeje, cítí se vyléčena a zpravidla začíná nový život. Vždy před započetím rekonstrukce je zapotřebí mít souhlas onkologa. Pacientka totiž už musí být tzv. zdravá. U žen, kde je velká pravděpodobnost, že opět onemocní jsou lékaři dokonce schopni odstranit žlázy okamžitě a ihned je nahradit.

Bude se silikon využívat i za 20 – 30 let? "Za tak dlouhou dobu vzniknou nové látky, které se budou vkládat do těla. V současnosti začíná výzkum kmenových a tukových buněk, které se odeberou a vloží do jiné části těla."

Úroveň estetické medicíny u nás je, podle Karla Urbana, srovnatelná s celým světem. Poptávka po zákrocích je veliká. Naši lékaři jsou žádaní pro svou preciznost a přístup k pacientovi.

Nejtěžší pro plastického chirurga je kupodivu operace nosu, který je dominantou obličeje, nejde skrýt nebo začesat a každý si ho všimne. Velká část operace probíhá hmatem, bez kontroly zrakem, neboť pod kůži není vidět. Pokud se nepovede, je to pro člověka velký stres. Každá oprava nosu je totiž velmi složitá. "Ubírat tkáň je možné vždy, ale pokud jí ubereme moc, navrácení na původní místo je poté velmi složité".

„Hlavní je pro mne spokojený pacient,“ řekl Zuzaně Burešové na závěr chirurg Karel Urban.

Více si poslechněte sami v audiozáznamu rozhovoru ...








Nestihli jste včerejší pořad Setkání Hosta do domu? Přečtěte si text Jana Sklenáře v článku: Pro Helenu Bartlovou znamená tanec svobodu.

r_2100x1400_dvojka.png
autor: Jan Profous
Spustit audio