Pivovarská dobrota. Připravte si vepřové špalky na černém pivu

V plzeňské restauraci Na Spilce, která sídlí v areálu slavného pivovaru, se pivo nejen pije, ale také se používá při vaření. Šéfkuchař František Eger předvedl, jak lze černé pivo vyměnit za vývar. K vepřovým špalkům z něho připravil výbornou, jednoduchou a sytou omáčku.

Vepřové špalky na černém pivu

1,5 kg vepřové plece
300 g cibule
80 g rajčatového protlaku
1 hlavička česneku
sůl
pepř
kmín
mletý pepř
2 dcl černého piva

Postup:

Maso nakrájíme na větší kostky 4x4 cm a dáme do pekáče. Následně osolíme (spíše malinko přesolíme) a dobře promícháme. Základ musí být silný a po upečení už maso nelze dosolit. Přidáme kmín, mletý pepř, prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Dobře promícháme s masem.

Následně osolíme (spíše malinko přesolíme) a dobře promícháme. Základ musí být silný a po upečení už maso nelze dosolit

Maso pečeme přibližně hodinu a půl v rozehřáté troubě na 150 stupňů. Při pečení dáme do trouby další plech s trochou vody nebo šálek s vodou, aby se nám v troubě vytvořila při pečení pára. Díky tomu nemusíme dolévat šťávu. Maso průběžně kontrolujeme, protože se podle druhu masa může lišit i doba přípravy.

Výpek z masa na pánvičce vyrestujeme (zbavíme jej vody). Poté zaprášíme moukou, přilijeme černé pivo a provaříme. Pivo necháme za stálého míchání vyvařit.

Takto připravenou redukci přepasírujeme a poté nalijeme zpátky na maso, které s redukcí dáme dopéct. Podáváme s knedlíkem.

František Eger

Vyučil se v Železné rudě na Učilišti Spotřebních družstev. Miluje maso i sladké. Devět let pracoval v Rakousku, kde se učil od starého zkušeného horského kuchaře. V Plzni pracoval v Parkhotelu. Dnes šéfuje obrovské kuchyni restaurace Na spilce v areálu Plzeňského Prazdroje. Je veselý, sdílný a zapálený do vaření.