Písnička Zejtra mám je známá se špatným textem, je tam dvakrát druhá sloka. Naživo to samozřejmě zpívám správně, směje se Michal Hrůza

16. březen 2024

Nedávno vydal píseň s Ivanem Mládkem a momentálně se připravuje na speciální dubnové turné, při kterém využije už natočené videoklipy. Nejen na podrobnosti těchto projektů se zpěváka Michala Hrůzy ptala Lenka Vahalová.

V únoru pustil do světa novou píseň Mikádo, ke které si přizval Ivana Mládka. „Znám ho z toho muzikantského světa jako osobnost, která vždycky dokázala pobavit všechny okolo. Odvážil jsem se ho jednou zeptat, jestli by nebyl ochoten zahrát na banjo v písničce, a on souhlasil,“ vzpomíná Michal Hrůza.

Mikádo je nejen označení pro ženský účes, ale také parní lokomotiva, kterou uvidíte v klipu k písni. „Parní lokomotiva Mikádo je v Čechách jenom jedna. Je to památka Národního technického muzea, sídlí v Lužné u Rakovníka, ale už nesmí na koleje. Tak jsme využili animace a ten klip vypadá, že ta mašinka jezdí.“

Od písničky ho prý hodně lidí odrazovalo. „Že jsem se zbláznil, přece dnešní doba je taková, že to musí být všechno moderní a bla, bla, bla. A já jsem to právě naschvál udělal tak jako trošku postaru.“

Lenka Vahalová a Michal Hrůza

Videoklip a živá kapela dohromady

V dubnu vyráží Michal Hrůza se svou kapelou na ojedinělé turné, které slibuje také vizuální show v podobě projekce klipů. Těch už má totiž na kontě 45 a chtěl je využít i na koncertech.

„Představte si, že vidíte videoklip a ta kapela hraje úplně synchronně s tím obrazem. A to není tak jednoduché. Takže v tom týmu je další člověk, který pouští video, bubeník má sluchátka s odpočtem a jede přesně, my se řídíme bubeníkem,“ popisuje fungování kapely během Videotour 2024.

Dodává, že možná bude docházet k vtipným situacím, v některých klipech je mu totiž o dvacet let míň. „Tam bude také legrační, když se třeba něco pokazí, praskne struna nebo upadne buben, a klip pojede dál.“

Trochu překvapeni můžou být fanoušci u písně Zejtra mám. „Ta písnička je známá se špatným textem, tenkrát se to přezpívávalo popáté, pošesté, pak se to blbě sestříhalo a je tam dvakrát druhá sloka. Naživo už to samozřejmě zpívám tak, jak to správně má být,“ říká s úsměvem.

Proč není součástí dubnové Videotour 2024 zastávka v Praze? Chystá také novou desku? Jaká historka provází jeho setkání se zpěvačkou LP? A proč si písní Mikádo splnil dětský sen? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.