Svůj životní styl opravdu miluju. Prodělal jsem už spoustu úrazů, ale žádný mě neodradil, popisuje freestyle motokrosař Petr Pilát

27. duben 2024

Motokros jezdil už od tří let, v deseti si pak vyzkoušel freestyle motokros a zůstal u něj. „Když jsem vyhrál nějaký závod v motokrosu, tak jsem se vždycky těšil na ten poslední skok, že tam předvedu nějakou kravinu,“ vzpomíná na své freestylové začátky Petr Pilát, ke kterému už neodmyslitelně patří přezdívka Pilník.

Už ve čtrnácti letech se zapsal do historie, když jako nejmladší jezdec skočil backflip, tedy salto vzad. A nové triky zkouší vlastně neustále.

„Pořád mám nějaké nápady, ať už se týče akcí, triků a toho, co bych si chtěl splnit. A musím se přiznat, vždycky se dařilo, že jsem se k tomu dostal. Takže pár triků, co bych chtěl zvládnout, ať už jsou to dvojitá salta, různé otočky, všechno možné na motorce, tam je,“ potvrzuje Petr Pilát.

Běžně létá s motorkou dvanáct metrů nad zemí a dopad prý někdy dost bolí. S úrazy má tedy bohaté zkušenosti.

„Prodělal jsem jich už spoustu, ale žádný mě nikdy neodradil. Vždycky to byla naopak obrovská chuť se vrátit zpátky, protože tenhle svůj životní styl opravdu miluju. Ve třinácti letech jsem měl jeden z takových největších úrazů v mé kariéře, udělal jsem chybu, následoval pád a obrovské zranění, čekalo se na vrtulník. Letěl jsem do motolské nemocnice, kde jsem dva měsíce ležel a chvilku to vypadalo, jestli vůbec přežiju.“

Petr Pilát

Z takových chyb je podle Petra Piláta nutné se dobře poučit, předcházet nebezpečným situacím se snaží nejen u sebe, ale také u svých svěřenců v FMX Junior Academy.

„Je to extrémní sport, moje motorka váží kolem sto kilo, ty dětské třeba kolem šedesáti, když na toho jezdce spadne, tak to zranění udělat může. Já se prostě všem snažím vysvětlit a doporučit ty nejlepší chrániče, které je potřeba vozit, aby se tomu úrazu předešlo. A hned po pádu zjistit, co se stalo, proč, jak tomu příště předejít.“

Pilníkovo pozdní odpoledne

Kromě trénování nových jezdců věnuje Petr Pilát svůj čas i organizování akce Pilníkovo pozdní odpoledne v Čerčanech, která letos slaví už osmnáctiny. Postupně se rozrostla v navštěvovaný festival s bohatým programem.

Lenka Vahalová a Petr Pilát

„Pochopitelně jsou tam motorky, potom kluci na kolech tam budou mít exhibici a Martin Šonka přiletí s letadlem. Také zůstáváme u soutěží pro děti, když se zúčastní, tak dostanou cenu. Baví mě to, ale vždycky z toho mám obrovské nervy, protože akci připravuji s mojí sestrou a s rodiči, plus to moderuji a zároveň jezdím na té motorce,“ směje se.

Letos se Pilníkovo pozdní odpoledne koná 15. června a peníze ze vstupného poslouží dobré věci. „Poprvé jsme peníze dali na benešovskou nemocnici, o rok později do pečovatelského domu do Čerčan a každým rokem něco, teď vymýšlíme benešovskou porodnici. Jsem za to moc rád, když můžeme pomoct někde jinde.“

Jaká je dnešní mladá generace jezdců? Proč byl jeho idolem vždycky Travis Pastrana a jak se mu podařilo se s ním setkat a bydlet u něj? Jezdí freestyle motokros i ženy? A vymyslí po přeskoku letadla nějakou další šílenost s pilotem Martinem Šonkou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související