Petr Zídek: „Být manželkou premiéra není žádný med ani životní výhra“

6. listopad 2012

Naším dnešním (6. listopadu) hostem v pořadu Je jaká je byl historik a novinář Petr Zídek, se kterým jsme se zaměřili na institut tzv. druhé dámy, tedy manželky premiéra.

Jaká je u nás tradice druhých dam a existují pro ně nějaké normy, jako je tomu u partnerek prezidentů? „Normy se tvoří v průběhu času. Neřekl bych, že je postavení manželky premiéra nějak specifické, ale tradice, jak by měla vystupovat, existuje.“ A jak Petr Zídek osobně vnímá roli těchto dam? „Můj základní dojem je, že být manželkou vrcholného politika není žádný med ani životní výhra, a to ani za první republiky, ani za komunistů, ani dnes. To, co je občas vidět na fotografiích v obrázkových časopisech, je skutečně jen pozlátko a často se za tím skrývá skutečnost, že ženy manžela moc nevidí, čímž se jejich vztah poškozuje, stává se rozvolněnějším.“

Schopnosti a vzdělání

Jedním z šesti typů druhých dam byly manželky premiérů agrární strany, které Petr Zídek přezdívá „manažerkami rodinné usedlosti“. „Na tu dobu to byly velmi samostatné ženy. Nebylo totiž obvyklé, aby se o rodinné sídlo staraly samy, zatímco jejich manželé v Praze úřadovali a vládli.“ Tyto dámy většinou neměly vyšší formální vzdělání. V té době, tedy v letech 1918 – 1938, to u žen a dívek ani nebylo běžné. „Většinou měly hospodářské školy, které je připravily na to, kdy se seje, sklízí, kdy je potřeba krmit dobytek apod. Samozřejmě na to měly své lidi, nicméně musely provoz statku zorganizovat.“ Mezi tyto ženy patřily Bohumila Švehlová, Marie Udržalová, Božena Malypetrová a Marie Beranová.

Naděžda Nikolajevna Kramářová

Karel Kramář

Jednou z nejzajímavějších žen je Naděžda Nikolajevna Kramářová, manželka prvního československého premiéra Karla Kramáře. „Jejich příběh je určitě na hollywoodský film se šťastným koncem. V té době bylo něco naprosto výjimečného, aby se matka čtyř dětí rozvedla a vzala si někoho, do koho se na recepci bláznivě zamilovala. V Rusku v té době navíc nebyl povolen opětovný sňatek tomu, kdo způsobil rozvod. Karel Kramář měl určité charisma, které bylo v jeho případě údajně v hlase, byl skvělý řečník. Byl ale i velmi přitažlivý muž. Zamilovali se do sebe, 10 let ovšem museli překonávat ohromné překážky. Celou dekádu žili nesezdáni, což bylo v případě takového politika velice problematické. Ve Vídni např. bydleli v oddělených bytech a jen se navštěvovali.“ Naděžda Kramářová se přesto, nebo možná díky tomu, řadí mezi manželky, které významným a zásadním způsobem ovlivňovaly politická rozhodnutí svých partnerů.

O manželkách československých a českých premiérů se dozvíte více v audiozáznamu rozhovoru (viz "Přehrajte si celý příspěvek") Marie Retkové s historikem a novinářem Petrem Zídkem.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio