Petr Velenský tvrdí, že plazi jsou neuvěřitelně inteligentní zvířata

2. březen 2012

V pátečním (2. března) vysílání Dvojky po 9:05 hodině byl kurátor expozice plazů pražské ZOO Petr Velenský.

S plazi je lepší být kamarád
Se svými svěřenci je chovatel Petr Velenský v osobním kontaktu denně. V pražské ZOO začínal jako chovatel. „Jedná se sice o řadovou pozici, ale je zdaleka nejlepší. Člověk je neustále mezi zvířaty. Nikdo jiný nemá takové privilegium. Na tomto postu jsem pracoval 20 let a postupně jsem rozvíjel svůj vztah k zvířatům jako takovým. V 80. letech bylo zvykem, že chovatel musí zvířatům dominovat. Do určité míry souhlasím, ale přijde mi lepší mít jedince za kamaráda a komunikovat s ním.

Získat varana není jednoduché
V 90. letech přišel Petr Velenský s návrhem získat pro pražskou ZOO varana komodského, jenž byl do té doby v majetku pouze dvou jiných zařízení na celém světě. „Tento živočišný druh spadal do kategorie, jako panda velká. Tedy mezi bájná zvířata, ke kterým není vůbec lehké se dostat. Od toho okamžiku jsme začali pracovat na renomé pražské ZOO, až jsme si nakonec troufli a podali pomocí politiků žádost. Dospělí jedinci se totiž z Indonésie dají získat pouze ve formě státního daru, který oficiálně může přijmout pouze prezident. A tak se k nám dostala Aranka.“

Kurátor oddělení plazů v pražské ZOO Petr Velenský drží krajtu královskou

Když chce, dokáže hodně poranit
Varan komodský je jediný ještěr, který může brát člověka jako svou kořist. V Indonésii jsou registrovány útoky na místní obyvatelstvo. V historii zabili a sežrali švýcarského turistu, který se mezi ně odvážil sám. „Mají sice malé zuby, ale ty jsou mikroskopicky zoubkované a při zakusování používají stejné pohyby čelistí, jako žraloci. Kromě slin mají navíc jedové žlázy a bakterie, kterými infikují rány,“ popisuje Petr Velenský a dodává: „Nepřestává mne překvapovat, jak jsou velmi inteligentní a schopní blízkého kontaktu s člověkem. Za samcem Leonardem chodím často kvůli prostému kontaktu. Když na něj zavolám, tak se rozhlíží, povídáme si spolu a drbu ho. Nejedná se přitom o otázku odvahy. Mě takový styk dělá dobře a jemu taktéž. Když je dobře nakrmený, jsou signály, kterými mu dám najevo, že teď bude drbání a ne krmení. Kdyby chtěl zaútočit, věřím, že mi dá určitou možnost ústupu a připravovaný akt útoku na něm bude vidět.

Odchov se provádí složitě
Přesto odchov mláďat v zajetí není bezproblémový. Aranka, jako všichni tito ještěři, kladou vejce na svah s určitým sklonem proti slunci do přesně daného substrátu, s patřičnou vlhkostí. „Je to čirá alchymie, nejsme schopni zajistit jí veškeré podmínky tak, aby mláďata mohla odchovat sama. Necháme jí tedy naklást do nejlepšího místa, jaké jsme schopni připravit. Většinou se jedná o dvoumetrovou noru s hloubkou 80 cm. Velmi často se nám prohrabe až na dno výběhu. Poté jí oddělíme, aby neviděla, že jí vejce bereme a poté je chováme na stanici odděleně.

Mláďata varanů komodských jsou v Zoo Praha odchovávána ve speciálním teráriu v pavilonu želv

Poté co se mláďata vylíhnou, k matce se již nevrací. Varani jsou totiž kanibalističtí tvorové. „Vypadá to krutě,“ říká Petr Velenský a pokračuje: „ale v období vývoje tohoto živočišného druhu jim tato vlastnost pomáhala přežít. Drobná mláďata požírají hmyz a obratlovce a když větší příslušníci druhu sní menší, energie se dostává do větších. Přesto si myslím, že varani jsou jedni z nejinteligentnějších zvířat, která jsem kdy poznal.

Více informací najdete v záznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: Jan Profous
Spustit audio