Petr Sagitarius: Trujkunt – Dwur. Detektivka z nejvýchodnějšího cípu Česka, kde se mluví po naszymu

Magická krása hor, složitá historie, samota, gorolská tvrdost a těšínské nářeční. Jablunkovský prozaik Petr Sagitarius poslal v podívce Dwur do světa české krimi svéráznou dvojici i jazyk. Užijte si akční detektivku z nejvýchodnějšího cípu Česka, kde se mluví po naszymu.

Čte: Jan Szymik
Připravila: Eva Lenartová
Napsal: Petr Sagitarius
Režie: Radovan Lipus
Premiéra: 1. 11. 2021

„Přestože už bylo deset hodin dopoledne a Marek Hota řečený Wruna byl redaktorem Třineckého hutníka, hověl si v pohodlném křesle a doplňoval si mezery ve světové literatuře. Jako persona non grata neměl co na práci.“

Podle jistých indicií si směle můžete myslet, že předobrazem Marka Hoty je sám autor. Hota je ale postavanou v první řadě literární. Nonkonformní dekadentní rebel s kladným vztahem k sexu a chybějícím hřejivým lidským poutem. Do jeho světa náhodně vstupuje druhý hráč. Tedy vlastně rváč.

Jan Szymik (2011)

„Roman Saran byl odjakživa rváč. Už jen tolik drnčivých „r“ v jeho jméně mělo každého, kdo se s ním chtěl pustit do křížku, včas varovat. Pokud dostal ránu pěstí, necouvl, vždycky vstal a vrátil ji dvakrát. Měřil jen sto sedmdesát centimetrů, měl však široká ra­mena a sporé, vypracované tělo.“

Také major Roman Saran, vyšetřovatel ostravské kriminálky, má kladný vztah k sexu. A z citace je jasné, že se s ničím moc nepáře. Hota zná Jablunkov jako své boty a Třinečan Saran se nebojí ho poznávat.

Neboť Jablunkovsko není snadno čitelný region. Má jinou historii než zbytek země, jinak se tam žije, a dokonce i jinak mluví. Je to část země, která má velmi dobrou paměť, ve skříních mohou být ukrytí kostlivci hodně staří a důvodem k vraždě věci nečekané.

Trujkunt neboli trojmezí

Dwur je součástí trilogie, kterou Petr Sagitarius (nejde o pseudonym, autor je Jablunkovan jako poleno, byť se narodil v Třinci) nazval Trujkunt. Kdyby si slovo Trujkunt nevymyslel autor, mohli bychom si ho přeložit jako trojmezí.

Název Trojmezí je nezajímavý a polsko-slovenský Trojstyk zase dvojsmyslný. Trujkunt je foneticky přepsaný polský trojúhelník.
Petr Sagitarius

Jde o území ohraničené třemi hranicemi: slovenskou, polskou a českou. A takový pomyslný trojúhelník na sebe klidně může vzít vlastnosti podobné tomu bermudskému, kterému se mimochodem říká rovněž ďáblův.

Máte-li podobný prostor, můžete pustit autorskou fantazii na špacír. Jenže to Petr Sagitarius nedělá. Naopak. Využívá přesně ty atributy, které mu jeho kraj nabízí: magickou krásu hor, složitou historii, odlehlost lidnatých sídel, gorolskou tvrdost a rovnost a samozřejmě nářeční.

Svérazný jazyk kraje

Počítejte s tím, že některé postavy k posluchači promluví po naszymu, jazykem, v němž se mísí čeština, polština, němčina a slovenština. Tak schválně: Víte, kdo je to pachoł nebo co je to pajtok či werk?

Čtěte také

Ale bát se netřeba. Znalost místního dialektu rozhodně nikomu nepokazí zážitek z poslechu. Taky proto, že textu se ujali ti nejpovolanější: karvinský rodák, absolvent polských škol, dnes pražský herec Jan Szymik a režisér Radovan Lipus, Pražan volbou, ale rodem z Bystřice nad Olší a srdcem Ostravan.

První svazek Trujkuntu získal v roce 2021 nominaci na Moravskoslezskou kulturní Cenu Jantar v kategorii literatura

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.