Petr Šabata: Návrat Roberta Fica je varováním i pro českou koalici, ale jen to nestačí

12. únor 2024

Má i nemá pravdu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, když varuje před koaličními spory, které by mohly skončit velkým malérem jako na Slovensku. Tam opravdu rozhádaná a společnost rozdělující vláda Igora Matoviče výrazně přispěla k nedávnému volebnímu comebacku Roberta Fica, který omezil pomoc Ukrajině a právě podniká brutální útok na právní stát.

Předsedkyně TOP 09 při kritice počínání Starostů poznamenala: „Slovenský scénář je pro nás významnou výstrahou – ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformovali a podnikali čistě marketingové kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistických a extrémistických sil.“

Čtěte také

Na Slovensku v roce 2020 po vraždě Jána Kuciaka a jeho přítelkyně a po občanském vzepětí proti tehdejší vládě Roberta Fica získaly ve volbách demokratické strany dokonce ústavní většinu. Měly silný mandát odstranit „mafiánský stát“, jak tehdy nazval výsledek Ficova vládnutí prezident Andrej Kiska.

Jenže to celé skončilo už po roce výměnou premiéra Igora Matoviče a posléze předčasnými volbami. Vloni na podzim je vyhrál a svoji čtvrtou vládu sestavil právě Robert Fico, všemi už odepsaný politicky i lidsky. Cestu k moci mu vydláždil tragický vládní výkon celé koalice, ale především premiéra Igora Matoviče.

A v tom je varování Markéty Adamové Pekarové trochu nepřesné a v Česku neopakovatelné: výkon toxického slovenského expremiéra se nedá srovnat s ničím v historii české politiky po roce 1989.

Koaliční podrazy, chaos a nekompetentnost

Památný je podraz, kvůli němuž si zbytek slovenské koalice vynutil Matovičovo odstoupení z čela vlády. V únoru 2021 za epidemie covidu kabinet odmítl nákup vakcíny Sputnik z Ruska, na Slovensku neschválené.

Čtěte také

Obchod prosazoval právě Matovič. Jeho ministři si oddychli, že odvrátili další z jeho šílených nápadů. Jenže se stalo něco neuvěřitelného a těžko si v takové situaci představit nejen seriózního českého premiéra Petra Fialu, ale vlastně kohokoliv z pražské politiky. Za pár dní po rozhodnutí kabinetu přistálo na košickém letišti vojenské letadlo a přivezlo 200 tisíc dávek Sputniku.

Na ploše ho vítal sám Matovič a velebil ruské představitele. Na přímý televizní přenos v Bratislavě nevěřícně zírali prezidentka Zuzana Čaputová a členové Matovičovy vlády včetně ministra zahraničí, kteří o akci neměli ani potuchy.

Takové koaliční podrazy, chaos a nekompetentnost vzkřísily Fica. A něco podobného se stalo v roce 2010 v Maďarsku – Viktor Orbán tam tehdy získal ve volbách také ústavní většinu a začal demontovat demokratický stát hlavně díky žalostnému vládnutí předchozího kabinetu socialistů a liberálů.

Petr Šabata

Ano, takhle končí v propadlišti dějin demokraté a takhle nastupují k moci populisté a autokrati, v tom má Pekarová Adamová pravdu.

Jenže. Okolnosti pražské koaliční rozmíšky jsou ve srovnání se Slovenskem úsměvné, ale faktem zůstává, že Fialovu vládu podporuje jen 17 procent obyvatel a preference ANO jsou na 35 procentech.

Slovenský i maďarský příklad jsou odstrašující, ale česká vláda bude muset hledat jinde odpověď na otázku, proč ji navzdory dosavadnímu smíru opustilo tolik podporovatelů a proč Andrej Babiš oslovuje tak trochu bezpracně třetinu voličstva.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio