Petr Šabata: Extremistu Mariana Kotlebu vyhazují dveřmi, vrátí se oknem

15. duben 2019

Ať už slovenský Nejvyšší soud na konci měsíce rozpustí stranu neofašisty Mariana Kotleby, nebo ji nechá dál provokovat, bude to důležitá zpráva před volbami do Evropského parlamentu.

V nich se čeká velký nástup stran podobných té Kotlebově. Jak by se měl demokratický režim bránit atakům ze strany agresivních extremistů, neofašistů a jiných otevřených nepřátel, kteří přitom využívají svobod zaručených v demokracii všem?

Víc překvapí porážka Fica než ultrapravičáka Kotleby, komentuje volby na Slovensku Šabata

Předseda Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleba neobhájil v krajských volbách post župana

Porážka vůdce slovenské ultrapravice Mariana Kotleby a neúspěch kandidátů vládní sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica – to je výsledek krajských voleb na Slovensku. Kandidáti pravicové opozice získali županské křeslo v Trnavě, Žilině, Bratislavě, Prešově a Košicích, což je zatím největší úspěch spojené opozice v krajských volbách.

Má smysl zakazovat politické strany porušující zákon, nebo na ně nasazovat zpravodajské služby, jako se o to pokusili v Berlíně v případě Alternativy pro Německo? To jsou dvě klíčové otázky, které dnes znějí napříč Evropou.

Začněme na Slovensku: Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko není ledajaká extremistická strana. Má 14 poslanců v parlamentu, podle preferencí je teď druhou nejsilnější stranou v zemi, její předseda dostal v prezidentských volbách 220 tisíc hlasů a jednou nohou je přítomna v bratislavských politických salónech.

Přitom v návrhu na rozpuštění strany nashromáždil generální prokurátor spoustu důkazů pro svůj závěr, že kotlebovci usilují o odstranění demokratického zřízení, a proto musí být jejich činnost podle zákona zakázána. Především upozornil, že tato strana je pouze mírně upravenou předchozí stranou téhož Mariana Kotleby, kterou Nejvyšší soud rozpustil už před 13 lety.

Když Robert Fico začal Slováky strašit

Stále vyjadřuje obdiv k fašistickému Slovenskému státu a používá jeho symboly. V programu se zavazuje, že „udělá pořádek s parazity v osadách“, že „ochrání lidi před stupňujícím se cikánským terorem“, že vyhostí migranty a založí domobranu. „Strana vyvolává nenávist a pogromistické nálady,“ shrnul před soudem prokurátor.

Volby jsou odrazem našeho vzdělávání. Nevzdělaný nebo naštvaný člověk mohl Kotlebovi uvěřit, říká Zuzana Piussi

Zuzana Piussi, režisérka a dokumentaristka

Slovensko se vzpamatovává z parlamentních voleb – vládnoucí Smer Roberta Fica oproti minulým volbám ztratil, prosadil se však Marian Kotleba a jeho krajně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko.

Kotlebovci označili žalobu za politicky motivovanou. I kdyby soud rozhodl o rozpuštění strany, stihne kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. A pro každý případ už má její vedení registrovanou další stranu – Lidovou stranu Pevnost Slovensko.

V Bratislavě zazněly i hlasy, že soudit politickou stranu je nesmysl. Že případný zákaz udělá z kotlebovců mučedníky, nevytlačí je z politiky, naopak jim přihraje další obdivovatele a voliče. Tyto argumenty ale jsou liché – když strana porušuje zákon, v právním státě ji soud potrestá, v tomto případě rozpuštěním. Tečka.

A pokud jde o politické souvislosti, je Slovensko ukázkovým příkladem, jak si standardní strany extremisty vypěstovaly a pomáhají jim růst. Před volbami v roce 2016 měli kotlebovci preference necelé dvě procenta. Zato Robert Fico a jeho vládní strana Směr rozdávala štědré sociální balíčky všem a s téměř 40procentní podporou mířila k dalšímu jasnému vítězství.

Kamila Pešeková: Válka proti Kotlebovi?

Marián Kotleba (uprostřed) vedl nyní zakázanou Slovenská pospolitosť - Národná strana Slovenska

Kdo slyšel tento týden zpravodajské pořady ve slovenských médiích, musel se leknout.

Jenže tři měsíce před volbami Robert Fico změnil taktiku a začal Slováky strašit uprchlickou krizí a muslimy. Tím všechno pokazil – Směr spadl na 28 procent ve volbách, Kotleba získal senzačních 8 procent. Lehce vyděšení voliči si vybrali originálního extremistu – nikoli slušnější verzi.

Pětina Kotlebových voličů tehdy přišla od Fica, další dvě pětiny byli původně nevoliči. Hrubá chyba přivedla neofašistu Mariana Kotlebu do parlamentu a od té doby jen a jen posiluje – a zase vinou standardních politických stran. Naposledy Ficův Směr jednal s kotlebovci o podpoře svého návrhu ústavního zákona v Národní radě – a dohodli se.

V Česku zakázal Nejvyšší správní soud extremistickou Dělnickou stranu v roce 2010 a tím také fakticky skončila. Kotlebova strana, Aliance pro Německo, strana Marine Le Penové ve Francii, Liga italského vicepremiéra Matteo Salviniho a další jsou ale úspěšné.

Petr Šabata

Protože doba je nejistá a protože jim sociálnědemokratické, křesťanskodemokratické a další standardní strany dláždí cestu: neřeší reálné problémy občanů, namísto toho zase straší kdečím a taky s extremisty spolupracují.

Třikrát špatně. Takto dlážděná cesta vede do pekel.

autor: Petr Šabata
Spustit audio