Petr Hartman: Generál Babiš válčí s koronavirem

10. březen 2020

Je lepší být generálem před bitvou než po ní. Zhruba tímto heslem se řídí česká vláda. Proto postupně zpřísňuje opatření, která mají zabránit rychlému šíření nákazy koronaviru.

Počet nakažených se zatím v Česku rovná zhruba množství lidí, kteří v poslední době umřeli v souvislosti s onemocněním chřipkou. Nejnovější nařízení proto lze vnímat jako snahu o předběžnou opatrnost.

Čtěte také

Ta by měla přinést zpomalení šíření infekce. Zdravotnictví a také politici tím získají čas se na její důsledky co nejlépe nachystat. Zatím to totiž vypadá na to, že politici jednají poněkud překotně. Vyhlašují různá opatření, ale jejich důsledky nemají úplně promyšlené. Nejsou schopni na mimořádných tiskových konferencích odpovídat na konkrétní dotazy. Můžou tím vyvolávat zmatek.

Týká se to na příklad doby, po kterou mají mimořádná opatření trvat. Až několik hodin po jejich ohlášení se veřejnost dozvěděla odhad ministra zdravotnictví, že patrně do konce března. Rozpaky rovněž vzbudila reakce premiéra na dotaz týkající se péče o děti, kterým byla zrušena výuka. Zdůraznil, že školky nebudou zavřeny, takže by s hlídáním malých dětí neměl být problém.

Žáci na prvním stupni základních škol ale rovněž potřebují dozor dospělých. Pokud nemají být vystaveni riziku nákazy jejich prarodiče, spadne to na bedra rodičů. Ti většinou pracují. A když zůstanou nedobrovolně doma, musí jim to někdo zaplatit.

Generál před bitvou

Zatím to vypadá na to, že to odnesou zaměstnavatelé. Ti se musí rovněž vyrovnat s povinnou karanténou lidí, kteří byli v inkriminované době v Itálii. Po návratu měli zůstat ve svém obydlí. Pokud nemohou pracovat z domova, pobírají 60 % příjmu. Ten jim musí opět hradit zaměstnavatel.

Čtěte také

Z úst představitelů vlády pravidelně slýcháme o tom, kolik lidí bylo nakaženo a kolik testováno. Chybí však údaje o tom, jestli lidé skutečně vzali vážně povinnost skončit v karanténě. Mělo by se jednat o tisíce osob. Jestli tomu tak je, to v tuto chvíli nejde z dostupných informací ověřit.

Jestli mají mít nějaká opatření smysl, musí být jejich dodržování účinně kontrolováno a porušení skutečně sankcionováno. Jinak se mine účinkem. Spoléhat na disciplinovanost a ohleduplnost lidí není řešením.

Takže dramatická slova o povinné karanténě nemusí mít očekávaný přínos. Tím spíš, když lidé po čtrnácti dnech pobytu v izolaci nejsou testováni na přítomnost viru. I když neměli žádné viditelné příznaky, neznamená to, že ho po uplynutí dvoutýdenní karantény nemohou dále šířit. Takováto nařízení vypadají akčně, ale mohou se minout účinkem.

Petr Hartman

Zkrátka, generál před bitvou by měl mít dobře promyšleny jednotlivé kroky. Jinak riskuje, že po bitvě už nebude generálem. Zvlášť když si bitva vyžádá velké množství zraněných a mrtvých. Různá vládní nařízení by tomu měla zabránit. Věřme, že jsou myšlena vážně. Tedy že jsou nejenom vyhlašována, ale jejich dodržování je také důsledně vyžadováno.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio