Petr Hartman: Babišova osvědčená taktika – slibem neurazíš

24. srpen 2018

Komu ještě nebylo slíbeno zvýšení platu, měl by se přihlásit u premiéra. Bude mít velkou šanci, že dostane přidáno.

Následovat bude nějaká částka v procentech, která vyjádří jeho bohatší budoucnost, alespoň co se peněz týká. Pokud si bude představovat, co si za to pořídí, vystavuje se riziku zklamání.

Petr Hartman: Pískot na Babiše ve stylu hanba, hanba – sláva, sláva

Premiér Andrej Babiš hovoří před budovou Českého rozhlasu při pietním aktu na počest obětí okupace 1968.

Jedni křičí hanba, hanba. Druzí zase sláva, sláva. Zpívá v jedné své písni Jaromír Nohavica. Snaží se tím ukázat, že stejnou událost lze hodnotit zcela odlišně.

Zdaleka ne vše, co bylo slíbeno, musí být splněno. Například kvůli tomu, že na to nebudou peníze. Byť to politici takto naplno neřeknou, snaží se různým způsobem ze slibů vybruslit. Přesvědčit se o tom mohly třeba zdravotní sestry, které velmi pravděpodobně na výplatní pásce o deset procent vyšší sumu nenajdou. Alespoň ne na základě zvýšení tarifů. Mají být odkázány na to, co vyjednají odbory s řediteli jednotlivých zdravotnických zařízení.

Přitom ještě před několika týdny vytvářeli premiér spolu s ministrem zdravotnictví svými veřejnými výroky atmosféru, že desetiprocentní růst mezd ve zdravotnictví bude plošný. Jak se ukazuje, nebude.

Plnit všechny dané sliby?

Takže školníci, kuchařky či uklízečky ve školách by rovněž neměli propadat přehnaným očekáváním, že od 1. ledna příštího roku budou mít vyšší příjem. Byť z úst premiéra zazněla slova o tom, že dostanou přidáno.

Babiš porušuje české i evropské zákony. Máme na to důkazy, říká ředitel české pobočky Transparency International

Předseda vlády Andrej Babiš z hnutí ANO.

Transparency International se domnívá, že premiér Andrej Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a vlastnictvím médií porušuje zákon. Organizace proto podala podnět kvůli podezření ze střetu zájmů. Zabývat se jím bude Městský úřad v Černošicích. Premiér Babiš podezření označil za nesmyslná a připomněl, že své firmy převedl do svěřenského fondu, jak mu ukládá zákon. 

Na začátku příštího roku se názorně ukáže, zda vůbec a případně kolik. Z dalších slov předsedy vlády se totiž dá vyvodit, že bude záležet na tom, zda na ně zbydou peníze.

Pokud by měly být plněny všechny sliby, které byly dány, musel by státní rozpočet nalézt desítky, či spíše stovky miliard navíc. To v době, kdy se ekonomice daří a kdy se finance do státní pokladny jen hrnou.

Pochopitelně existují profese, které mají až nedůstojně nízké příjmy a které by měly dostat přidáno. Spor o jejich platy se však většinou vede v předvolební atmosféře, kdy nad chladným rozumem převládají nereálné sliby. To není zrovna dobrá cesta k tomu, aby platy lidí rostly udržitelným tempem a odpovídaly významu jejich práce i možnostem státního rozpočtu.

Petr Hartman

Politici zkrátka používají taktiku, že slibem neurazí a získají přízeň části voličů. Právě současný premiér tuto metodu umí dobře používat. Svědčí o tom alespoň jeho přesvědčivé vítězství ve sněmovních volbách a dominance ANO v průzkumech veřejného mínění, které měří popularitu politických stan a hnutí.

autor: Petr Hartman
Spustit audio