Pestrobarevná Leona Machálková dokázala ohromit Semafor

14. listopad 2013

Původně vystudovala češtinu a dějepis na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, pak ale zvítězila hudba a to celá škála stylů.

Písně nejrůznějších charakteru má ve svém repertoáru zpěvačka Leona Machálková, která začínala před dvaceti lety na jevišti pražského Semaforu, nějaký čas moderovala v rádiu, ale většina z nás ji zná z muzikálových představení, jako byl Dracula, Monte Cristo či Jack Rozparovač.

Tohle v Semaforu ještě neviděli!

K muzice se dostala jako recitátorka. Doslovně prý „vymetala“ všechny dostupné soutěže v přednesu a díky tomu měla příležitost se seznámit s první kapelou, ve které účinkovala: „Hrozně jsem si tehdy přála zkusit zpěv profesionálně. Koníček už to byl a já tehdy vzhlížela k mnoha hvězdám u nás i v zahraničí.“ Přání se tedy naplnilo a L. Machálková uspěla při konkurzu do divadla Semafor. Zazářila prý nejen díky krásnému hlasu, ale i stylovému oděvu a také tím, že se sama doprovázela na housle. Podle slov kapelníka Ferdinanda Havlíka nic takového v Semaforu do té doby neviděli.

Lépe nic neuspěchat

Doba dlouhým tratím nepřeje. Když se L. Machálkové zeptáte na novou, sólovou desku odpoví, že nic nechce uspěchat a jde tou náročnější cestou. Má kolem sebe tvůrčí skupinu a snaží se texty dotáhnout tak, aby ji seděly doslova „na tělo“: „Velmi si přeji, aby nové album vyšlo už v novém roce, ale raději budu vyčkávat, dokud nebudu s materiály v naprosté symbióze. Navíc, autoři od kterých bych texty chtěla, mají i svůj vlastní čas a neradi rozdávají klenoty na potkání.“

Leona Machálková a Eva Kvasničková

Jako zpěvačku ji známe všichni, jaká je ovšem posluchačka? „Snažím se být velmi tolerantní, ovšem na druhou stranu i kritická. Zpěvák musí mít vždy dokonalý projev a zpívat minimálně z 99 % čistě, bez toho to nejde.“ L. Machálková prozradila, že nově vyučuje jako profesorka interpretace na Pražské konzervatoři. Snaží se ovšem ke studentům přistupovat vždy pouze formou konstruktivní kritiky.

Více v přiloženém záznamu na začátku článku…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.