Pavel Větrovec: Karel Gott byl pro mě sluníčko, jehož záře na koho dopadla, toho posvětila

12. říjen 2019

Všichni, co něco znamenali, si museli svého času projít Semaforem. Byl mezi nimi i klavírista a později kapelník Orchestru Ladislava Štaidla, který vzpomíná na Karla Gotta.

Pavel Větrovec byl kapelníkem Velkého tanečního orchestru. Do Prahy se dostal díky Jiřímu Suchému, kdy zaskočil jako klavírista na jeho vystoupení v Ústí nad Labem. Působil i v Semaforu a od roku 1982 v Orchestru Ladislava Štaidla, kde byl od roku 1989 kapelníkem.

S Karlem Gottem se potkal poprvé díky spolupráci s hudebním skladatelem Karlem Svobodou. Právě účinkování se Zlatým slavíkem v Carnegie Hall považuje za největší úspěch.

Nezapomenutelná Carnegie Hall

„Byl jsem v šatně u Karla, kde předtím pobýval Leonard Bernstein. Zážitek byl posadit se za piáno, kde seděla světová esa. Vystupovat na tak slavném pódiu,“ vzpomíná Větrovec.

„Karel pro měl byl takové sluníčko, jehož záře na koho dopadla, toho posvětila. Z jeho okolí se všichni cítili poctěni a štastni, že s ním mohou spolupracovat. Karle na shledanou.“

Dnes už se věnuje hudbě pro zábavu

„Chci si ještě užít života, chodit do lesa, hrát tenis,“ prohlašuje klavírista a hudební pedagog, který oslavil 70. narozeniny doma. Teď se chystá benefiční koncert na 3. listopadu v Divadle U Hasičů, kam mu přijdou poblahopřát Monika Absolonová, Jitka Zelenková, Helena Vondráčková, Standa Hložek, Felix Slováček a mnozí další.

Jaká místa na světě miluje? Která z nich si zamiloval společně s Karlem Gottem?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.