Paraplegiky trápí urologické potíže víc než špatná pohyblivost. V Thomayerově nemocnici je pro ně jediné centrum u nás

11. duben 2018

Inkontinence, prostata, močové cesty. Jsou to choulostivá témata a to spoustě lidem brání v návštěvě lékaře. O preventivních prohlídkách nemluvě. Často tím ohrožují nejen svoje zdraví, ale i život.

Počet nádorových onemocnění prostaty se zvětšuje. „Roli v tom hraje genetika a taky stoupl věk mužů. S věkem sice prostata narůstá, ale to způsobuje úplně jiný problém. S rakovinou to nemá nic společného,“ upřesňuje specialista Roman Zachoval.

Běh na dlouhou trať

Co se týká rakoviny, zlepšila se prý osvěta a pacienti tak chodí na vyšetření včas. V případě problému se tak zlepšují i vyhlídky na uzdravení. „Programy prevence ve světě běží dlouho a ukázalo se, že mají smysl, pokud se dělají dobře. Na druhou stranu preventivní programy jsou vždycky během na dlouhou trať.“


Nefrolog vs. urolog
Urologové se věnují spíš chirurgii, nefrologové léčí medikamentózně. „V malém segmentu se překrýváme, ale u onkologických onemocnění je ta chirurgie základem,“ upřesňuje Roman Zachoval.

Zachoval stál i u zrodu nadačního fondu Muži proti rakovině. „Byli jsme osloveni největším celosvětovým hnutím k prevenci rakoviny prostaty Movember a na to konto jsme v roce 2012 založili nadační fond.“ Další aktivitou v Thomayerově nemocnici je centrum péče o paraplegické pacienty.

Pýcha Thomayerky

„Na to jsme pyšní a je první a stále jediné v ČR. Vozíčkáře i ležící pacienti velmi trápí urologické potíže. Často víc než špatná pohyblivost. Protože to, že jim uniká moč, je handicapuje ve společenském i profesním životě,“ vysvětluje Zachoval.

„Máme detašované pracoviště v Kladrubech, kam několikrát týdně dojíždíme a kde je celé jedno oddělení, o které se staráme. Péče o tyto pacienty je extrémně náročná a vyšly nám vstříc jak pojišťovny, tak i nadřízené orgány ministerstva, za což jsme jim vděční.“

Roman Zachoval
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio