Ověřte si, kam investujete peníze. Nenechte se zlákat řečmi o tom, že vnoučata budou mít radost

11. červenec 2023

Vysoká inflace nutí lidi vytáhnout peníze z pod polštářů a začít investovat. Je to jistě rozumné, ale pozor na podvodníky, kteří současné neklidné situace využívají. Přibývá internetových investičních podvodů.

Lidé pak nejen že své peníze nezúročí, ale naopak o ně zcela přijdou. Finanční poradce Radim Frolík v Radioporadně popsal, jak vypadá klasický scénář u tohoto druhu investičního podvodu. Ve své vlastní praxi se setkal s případem, kdy klientka tímto způsobem přišla o půl milionu korun.

Pozor na vzdálený přístup a krypto měny  

„Podvodníci se chovají jako investiční mesiášové, kteří vás zachrání před inflací. Cílí většinou na lidi v důchodovém věku, kteří už mají něco naspořeno a o svoje úspory nechtějí přijít. Na sociálních sítích nebo prostřednictvím emailů lákají na krásné zisky, díky kterým pomůžete například vnoučatům. Navíc se odkazují na velké instituce, kterými se zaštiťují. Člověku, který chce své peníze zhodnotit, se taková reklama zalíbí, vyplní kontaktní formulář a podvodník získá telefonní číslo,“ popisuje finanční poradce Radim Frolík.

Finanční poradce Radim Frolík

Podle něj je dobré si investiční společnost důkladně proklepnout, zjistit, jestli skutečně existuje a funguje. Pokud si nejste jisti, nechte si poradit od někoho z rodiny nebo od zkušeného finančního poradce, na internetu se dá dohledat mnoho informací.

Internetoví podvodníci jsou velmi zdatní manipulátoři, kteří umí hrát na city. Představí se  jako zástupci společnosti, která má výhodnou investiční nabídku. Ta se dá ale prezentovat jen přes vzdálený přístup do počítače.

„A to už je první výstražný signál! To běžní finanční poradci nedělají. Aplikace, která se zobrazí, vypadá velmi věrohodně, podobně jako na klasických investičních platformách. Čísla létají, rostou, klesají, vidíte historii výsledků, atd. Ve chvíli, kdy si podvodníci takto získají důvěru, začnou z vás tahat peníze,“ popisuje poradce.

Jejich další taktika, při které byste měli zbystřit, je převod peněz přes krypto měnové peněženky. „Na to pozor, investice do krypto měn je spíše experimentální investicí pro znalce. Cizí měně bych se absolutně vyhnul. U nás je mnoho investičních nástrojů, které lze v Česku využít, investujme v naší zemi a vždy si investiční společnost pořádně proklepněme, to je základ,“ uzavírá Radim Frolík.

Podvod se projeví, když si peníze chcete vybrat. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související