I velké dluhy jsou řešitelné. Díky oddlužení z toho můžete být do 5 let venku

28. červen 2023

Do dluhové pasti může spadnout každý. Ať už vlastní vinou nebo vinou okolností. Pokud se to stane, hrozí dlužníkovi exekuce nebo může situaci řešit osobním bankrotem, tedy oddlužením v insolvenčním řízení. Právnička Tereza Možíšová vidí tuto možnost jako velmi nadějnou, pokud dlužník dodrží všechny podmínky.

Insolvence neboli oddlužení je zvláštní druh soudního řízení, kdy je potřeba sesypat všechny dluhy na jednu hromadu, platit pravidelně ze svých příjmů zákonnou částku, a postupem času se ze složité finanční situace vymanit a začít znovu.

Všechno přiznat a vyžít z minima

„Podmínkou insolvence je to, že budete hlásit všechny své příjmy, dary, změny místa bydliště, a podobně. Pokud budete poctivě dodržovat všechny zákonné podmínky, po pěti letech můžete být z dluhů venku,“ říká právnička. Do té doby musíte vyžít z životního minima.

Insolvenční řízení je totiž zastropované pěti lety. Za pět let by se měla splatit částka blížící se třiceti procentům všech dluhů. „Dnes je dokonce zákon tak zmírněný, že i když nedosáhnete po pěti letech třiceti procent splátek, insolvenční soud může rozhodnout o osvobození,“ dodává Tereza Možíšová.

Nedostatek peněz (ilustrační foto)

Exekuce řeší jen jeden dluh, insolvence všechny najednou. Exekuci podává věřitel, pokud se mu nedaří vymoci dluh jiným způsobem. Podá exekuci a probíhá exekuční řízení. Nevýhodou je to, že exekuce se uspokojuje jedna po druhé. To znamená, že na třetího, čtvrtého, pátého věřitele už se nemusí dostat. Naproti tomu insolvence uspokojuje všechny věřitele najednou. To znamená, že dluhy se umořují najednou, nepřibývají další úroky, dluhy tím pádem už nenarůstají.

„Insolvence je i pro věřitele výhodnější variantou, protože pokud je věřitel na třetím, čtvrtém, pátém místě v exekučním řízení, tak se na něj v mnoha případech nikdy nedostane. Když se jedná o insolvenci, dostane věřitel aspoň něco,“ míní právnička.

Kdo podává insolvenční návrh? Jak je to s dluhy lidí v důchodovém věku? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související