Osazením houfnicových střílen v dělostřeleckém srubu Zelený pokračuje velká obnova pevnosti Dobrošov

22. květen 2021 09:32

Na vojenské pevnosti Dobrošov na Náchodsku pokračuje rozsáhlá obnova za přibližně 100 milionů korun. Práce v podzemí přes zimu znemožňovala přítomnost netopýrů, teď se už řemeslníci do objektů mohli vrátit. A začali rovnou na největším srubu Zelený. 

Parta řemeslníků právě usazuje jeden z východů do obrovského otvoru na srubu Zelený.

Čtěte také

Správce objektu Martin Měřínský na vše dohlíží. Co se tady momentálně děje?
„Díky významné pomoci jednoho externího člověka se nám podařilo vyrobit výkresy pro houfnicové střílny, které se sem po 82 letech ve formě litých maket vrací."

Jdeme se podívat, co další se tady chystá.
„Můžeme si projít celý zbytek stavby. Právě se tady pracuje na houfnicových střílnách, na dvou střílnách pro protitankové kanóny spřažených s těžkým kulometem a začne se pracovat na izolaci střechy srubu Jeřáb."

Čtěte také

Upravují se tedy otvory, ale co samotné zbraně. Vrátí se sem také alespoň makety podobných zbraní, aby návštěvníci měli přesnou představu, jak to tady vypadalo?

„Originální houfnice se bohužel nedochovaly. Ve srubu Zelený budou vystaveny dvě filmové makety, které původně sloužily při natáčení filmu Dny zrady na tvrzi Hanička. Tady právě vidíme jeden z pěti dílů makety houfnicové střílny."

„Oproti původnímu originálu je to výrazně tenčí a lehčí. Tato maketa váží sice asi 600 kilogramů, ale původní houfnice vážila několik tun."

Měl by zde být nově také výtah

„Původně tady měly být dvě výtahové kabiny, každá o nosnosti 2,5 tuny. Momentálně je do toho prostoru vestavěna novodobá šachta s výtahem pro 8 návštěvníků. Šachta pod tímto objektem je 32 metrů hluboká."

Čtěte také

A ocitli jsme se úplně dole.
„Jsme v pomocných skladech munice pod srubem Zelený. Jsou tu dva sály pro dělostřeleckou munici a menší sál pro velitelství tohoto dělostřeleckého objektu. Nově jsou tu po rekonstrukci předělány podlahy, protože původně je během stavby nestihli dokončit. A je tu také nové osvětlení, které je výrazně lepší než ono původní před rekonstrukcí."

Co ještě tedy zbývá v podzemí dodělat?
„Chybí nějaké práce na maketě pancéřového zvonu, chybí elektroinstalace a izolace střechy srubu Jeřáb a chybí také nějaké parkové úpravy. Mají se osazovat střílny, celkem pět kusů, které ještě nejsou. Chybí oplechování stěn a některé drobné dodělávky."

Na vojenské pevnosti Dobrošov na Náchodsku pokračuje rozsáhlá obnova

Stavební práce na obnově pevnosti Dobrošov na Náchodsku skončí ještě v letošním roce. Návštěvníci se potom do objektu podívají v tom příštím.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související