Budova nového návštěvnického centra pevnosti Dobrošov je hotová. Na řadě je teď vybudování expozic

7. duben 2021 09:13

Skončila stavba nového návštěvnického centra v pevnosti Dobrošov. Budova stojí na místě bývalé pokladny, hned vedle dělostřeleckého srubu Zelený. Stavaři stavbu předali Muzeu Náchodska, které ji v následujících měsících dovybaví vnitřními expozicemi. 

Pevnost Dobrošov. Hlásí úplně nový nápis na úplně nové budově návštěvnického centra. S ředitelem Muzea Náchodska Sixtem Bolom Kotarim stojíme přímo před stavbou. Je tu s námi také správce pevnosti Martin Měřinský.
„Pojďte se podívat dovnitř."

Čtěte také

Uvnitř se zvuky krásně rozléhají. Vidíme nápisy expozice a sál.
„Právě před chvílí kolega dolepil tato písmena. Teď se nacházíme v pokladně, kde bude prodej vstupenek, informování návštěvníků a prodej nějakého doplňkového sortimentu. A vstupujeme do budoucí expozice. Je tu naznačený turniket."

Ocitli jsme se v opravdu velkém prostoru, který jednou stěnou kopíruje bývalou stavbu.
„Je to přesně tak. Podoba vychází z toho, co už tady bylo v minulosti postaveno. Ale vzhledem ke kvalitě materiálů bylo nutné to vše vybudovat znovu. A změní se samozřejmě také podoba expozice."

Skončila stavba nového návštěvnického centra v pevnosti Dobrošov

„Tady bude úvodní expozice, která popíše historii opevnění a bude tu i soubor miniatur vojáčků Lubora Šušlíka. To bude takové vážnější téma."

„Další část expozice už by měla návštěvníka přenést do lehčího, zábavnějšího módu. Tady bychom měli rádi i projekci na 3D brýle o netopýrech."

Čtěte také

V dalším sále je prostor rozdělený stěnami v půlkruhu. Co tady bude?
„Zde bude dotykový stůl na němž budou dotykové expozice zbraní československé armády. Bude tam také soubor fotografií opevnění. V tomto půlkruhovém prostoru by měl být exponát vysvětlující princip nepřímé střelby. Vzadu potom bude prostor pro velkoobjemovou vitrínu a také příležitost pro různé dočasné expozice."

Vstupujeme do promítacího sálu.
„Jde o víceúčelový prostor, to znamená, že bude sloužit k promítání krátkého filmu o pevnosti Dobrošov. A když tu nebudou běžní návštěvníci, tak se zde mohou pořádat konference a nejrůznější akce, pokud to samozřejmě situace umožní."

Skončila stavba nového návštěvnického centra v pevnosti Dobrošov

Prostory nového návštěvnického centra na Dobrošově se začnou zaplňovat během letošního léta. Návštěvníkům začne centrum sloužit v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související