Orient Expres. Luxusní palác na kolejích, který se stal legendou

Orient expres vyjel poprvé z Paříže 5. června 1883. Jako jediný ve své době propojil evropský kontinent od Paříže až po Istanbul. Orient expres působil jako zjevení, protože v době, kdy železnice sloužila především k přepravě uhlí a surovin, ocitl se na kolejích palác, jehož smyslem byla cesta samotná, ne potřeba přemístit se z jednoho místa do druhého. Dovolit si ho mohli jen ti nejbohatší. Jezdili v něm bankéři, majitelé továren, králové, ale i umělci a především špioni.

Král vlaků měl totiž tak privilegované postavení, že mohl přejíždět hranice států bez nutnosti celních kontrol. Díky tomu se stal svého druhu důležitým mezinárodním sálem, kde docházelo k podpisům nadnárodních smluv, ale i mírových jednání. Proslulým se stal také díky románu Agathy Christie Vražda v Orient expresu. 

Cestující se nemohli smířit s ukončením provozu v roce 2009. V nostalgické podobě proto jezdí Orient Expres i dnes.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Ondřej David
Spustit audio

Související