Ondřej Trojan: Pelíšky nejdřív nikdo nechtěl

21. červenec 2014

Svůj divácky nejúspěšnější film si musel vydupat. Stejně jako kariéru ve filmové branži. Teď si vydupal ještě filmový festival.

Ondřej Trojan studoval chemii a matematiku. Tatínek z něj chtěl mít doktora. Pak ale budoucí filmový režisér a producent přišel do divadla Sklep a to ho inspirovalo k cestě na FAMU. Dostal se tam až napodruhé.

Dnes má na svém kontě na Oscara nominované filmy Musíme si pomáhat či Želary. Divácky nejvděčnější ale asi pořád zůstávají Pelíšky. Paradoxně šlo o projekt, který nikdo nechtěl. Všichni tvrdili, že je to spíš televizní inscenace.

„Trvalo mi tři roky, než se mi podařilo přesvědčit televizi. Byla to velká klika, že tam byl dramaturg Pavel Borovan a šel s námi do riskantní akce.“ Tak Ondřej Trojan odstartoval svoji producentskou kariéru.

„Když jsem dělal první film, překvapila mě práce barrandovského štábu. Během záběru třeba vypnuli světla, protože byla přestávka. To by se dneska stát nemohlo.“

Po čase založil Ondřej Trojan vlastní společnost a trvalo šest let, než se propracoval k prvnímu celovečernímu filmu.

Filmy ničí stahování na internetu

Z filmu Občanský průkaz

Životnost filmů se strašně zkracuje, říká Ondřej Trojan. Je třeba dostat ho do kin na krátkou dobu, než ho lidé začnou stahovat. Film pokryje náklady, když na něj přijde přes sto tisíc lidí.

„Když jsem pracoval na filmu Musíme si pomáhat, byli tam samí neherci. Dnes bych už neměl odvahu takový antifilm natočit.“

Závidí prý režisérům, kteří mají za sebou větší filmový trh. A nemají nad sebou takový ekonomický bič.

Slavonice Fest

Kromě produkování a režírování filmů si Ondřej Trojan zkusil také jejich promování. Založil totiž festival Slavonice Fest. Začne 27. července a divákům nabídne během čtyř dnů 31 filmů a 21 kapel.

Ondřej Trojan chtěl filmový festival v provinčním městě a to krásné renesanční Slavonice splňují. Na akci si bude s diváky po filmech povídat. „Až skončí, tak bych nejradši vyrazil do lesa na houby, nebo se ženou na kolo.“

U odpočinku ale nezůstane. Už dlouho nosí v hlavě nápad na celovečerní film, který bude možná sám režírovat.

Co dělá režisér v mezidobí, když netočí filmy? Jak se dozvěděl o nominacích svých filmů na Oskara? Je obtížné prosadit se v mezinárodní distribuci? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio