Ondřej Neff: Kumulativní protest

19. únor 2024

Na pondělí 19. února je svolána velká protestní akce. Bude se konat v Praze. Na webové stránce organizátorů protestu je napsáno, že jde o protest českých zemědělců. K tomu je připsána výzva Přijďte podpořit lidi se selským rozumem.

Takže ne jenom zemědělci, ale lidé se selským rozumem. K němu u nás se hlásí kde kdo, takže se můžete přihlásit také.

Čtěte také

Otázka je, jestli vás vezmou, pokud nemáte doma traktor. V tom totiž spočívá hlavní půvab pondělního protestu: pomocí traktorů se má zablokovat centrum Prahy a tím pádem celá Praha. Cíl protestu je mimo jiné Brusel a jeho Green Deal.

Takových protestů proti Green Dealu je po celé Evropě mnoho, připomenu Paříž a Berlín. Ve čtvrtek bude na hranicích další protest zemědělců proti Green Dealu. Můj selský rozum mi napovídá, že bez traktoru nemám na protestu své místo. Nicméně mohu přispět aspoň nápadem. Protestuje se hned tady a pak zas tam, protestuje ten zas onen, co ty protesty racionalizovat, harmonizovat a zefektivnit?

Zaktivujte svůj selský rozum

Do Prahy přijedou traktory. Veliké, těžké a budou smrdět. Skvělá příležitost k protestu ekologickým aktivistům! Nechat se jen tak přilepit k vozovce je sice hezké, ale na fotce to bude vypadat daleko líp, být přilepený přímo před čumákem Zetoru Crystal, šestilitrového šestiválce o váze pěti tun.

Čtěte také

Takový šestiválec, ten už něco nasmrdí do atmosféry! Protest pak bude naprosto oprávněný a vsadím se, že kolemjdoucí Pražané vyjádří přilepeným svoje sympatie.

To ale není všechno. Přilepeného aktivistu je nutno odlepit, nemůžete ho na magistrále nechat. Jakmile jde o to, něco obtížného a neobvyklého řešit, obvykle voláme hasiče. Ti určitě dovedou přilepeného aktivistu odsekat od magistrály, mají na to aku rozbrušovačky a majzlíky a palice a hlavně, dovedou to.

Jenže jsou mizerně placení. Byli by sami proti sobě, kdyby se nepřidali k mé akci soustředěného neboli kumulovaného protestu. Máte přilepené aktivisty? Vládo, popadni majzlíky a paličky a jdi si je odsekat od magistrály sama. Což vláda neučiní a tím pádem dojde nevyhnutelně k újmě na zdraví.

Ondřej Neff

Zabránit tomu mohou jenom zdravotníci v nejširším slova smyslu. Že aktivista krvácí, protože si pokousal ruku jako liška chycená do želez? Přidejte na platech, nebo ať si chlapíka jde zafačovat pan odborář Dufek.

To už máme čtyři profese soustředěné do kumulativního protestu. Zaktivujte svůj selský rozum a určitě přijdete na to, jak se k akci taky připojit. Navrhuji pro ni společné heslo – kdo neprotestuje, není Čech!

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio