Ondřej Neff: Bezmoc v železné řece

11. březen 2024

V pátek odpoledne jsem jel s Ljubou na nákup. Otevřeli letos v Břežanech sámošku, pěkně velkou, ale zase ne moc velkou. Když je malá, nemají tam výběr, na jaký jsme si zvykli a v těch opravdu velkých abyste si obuli kolečkové brusle. Takže tahle je tak akorát.

V pátek odpoledne je tam cvrkot.  Už sama silnice byla pěkně ucpaná a spousta aut zajížděla na parkoviště a vyjížděla. Chce to klid a hlavně nespěchat.

Čtěte také

Takže jedu, nespěchám při zajíždění do parkoviště a koukám, že vyjíždí paní v modré fordce a na střeše má nákup. Začal jsem troubit a mával jsem a ukazoval. Paní si mě všimla a myslela, čert ví, co si myslela, protože se smála a mávala na mě a nejspíš si říkala, to je nějaký veselý chlapík.

Minuli jsme se, já pořád mával a ukazoval, jenže to už musela dávat přednost na hlavní, někdo ji pustil a ona zaplula do proudu aut na hlavní silnici a vydala se ku Praze s nákupem na střeše.

Je pravděpodobnost jedna k milionu, že nákup dovezla domů… podle toho, kam až jela. Nejblíž je Písnice, ale na nadjezdu pražského okruhu je hupanec…

Nepijte, a když tak s mírou

Já jednou takhle dovezl domů flašku mlíka, kterou jsem si položil ke stírači při odemykání, měl jsem plné ruce a flašku tam zapomněl. Jenže u stírače je žlábek u kapoty. Ach jo, nejspíš jí ten nákup spadl a auta z něho udělala placku. Jí samotné muselo vrtat hlavou, co to bylo za týpka a proč na ni mával, kdo to mohl být? Spolužák ve stylu „holky z naší školky“?

Čtěte také

Mě to taky leží v hlavě, hlavně ta bezmoc, když vidíte, jak auto s nákupem na střeše vplouvá do železné řeky aut. No co, škoda nákupu a snad se nikomu nic nestalo. Mám horší vzpomínku.

To jsem jednou – shodou okolností to bylo taky v pátek odpoledne – vyjížděl z Prahy a v Sokolské ulici před Nuselským mostem nával, auta ve třech pruzích. Podotýkám, že je to už hodně let, tenkrát ještě nebyly mobily. Takže jedu a koukám, vpravo ode mě ve středním pruhu auto a za volantem chlap ožralý jak mužik. Bimbala mu hlava a sotva koukal. Jelo se krok sun krok, ale náš pruh zrychlil a chlap mi zmizel z očí. Z paměti ne.

Ondřej Neff

Poučení z toho není žádné velké, železnou řeku aut nezastavíte. Tak aspoň poučení dílčí, jedno malé, druhé hodně větší. To malé: nedávejte nákup na střechu. To velké je nabíledni: nepijte, a když tak s mírou. A v žádném případě s tím nelezte za volant. Nákup na střeše, ten je aspoň – pro okolí – snad zábavný, ale na opilci za volantem není pozitivního vůbec, ale zhola vůbec nic.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio