Ondřej Konrád: Filipovo pískání a Babišovo neskákání

8. únor 2019

Když politik cosi stoprocentně popírá, řadový občan si obyčejně říká, že na věci asi něco musí být. Podle dosti hloupého a hlavně nebezpečného pořekadla o každém šprochu.

Jehož aplikace může přinášet výsledky na úrovni žalovatelných pomluv. Nicméně jestli serveru neovlivni.cz řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, že mu byl premiérem slíben odchod ministra dopravy, po němž komunisté dlouze volají, a Babiš to okamžitě dementuje coby nesmysl, je to trochu záhadné.

Diametrálně odlišné výklady 

A člověk se logicky ptá, jestli si vymýšlela provozovatelka serveru Sabina Slonková, nebo Fiilp a konečně Babiš. Když vyloučíme prvou možnost, protože by se tak novinářka ocitla úplně zbytečně v nedůvěryhodné pozici, pak se zdá, že asi nějaká debata o ministru Ťokovi mezi šéfy hnutí ANO a KSČM proběhla.

Lukáš Jelínek: Obchodníci s mocí

Vojtěch Filip

Až opět někdy povedeme vášnivou debatu o zhoubnosti komunistické ideologie, připomeňme si návštěvu, kterou v první únorovou středu vykonal na Pražském hradě předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

A je také možné, že si ji každý buď jinak pamatuje anebo jen interpretuje. Filip prý dal jasně znát, že výměnu ministra považuje za podmínku k další toleranci vlády a že mu to bylo přislíbeno do poloviny března a padala i jména možných nástupců. Což premiér šmahem odmítá, popírá a tak dále. 

Co si pánové řekli, tedy nevíme, ale rozčilení komunistů lze chápat. Protože vyjma zdanění náhrad za církevní restituce, o kterých Babiš ví, že narazí u Ústavního soudu a skoro žádné záporné body mu u voličů nevynesou, nedostala KSČM v poslední době od premiéra prakticky žádný dáreček. Pořád například nemá člověka v dozorčí radě ČEZu. A vůbec.

Aspoň jednoho!

Tudíž se mračí a chce aspoň cosi. Aby mohla říci zase svým sympatizantům – ano, pravda, držíme sice u moci kabinet multimiliardáře, ale ten nás, jak vidíte, musí poslouchat.

Můžeme vládu nechat kdykoliv padnout. Zatím to ale není ve hře, říká Vojtěch Filip (KSČM)

Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal v uplynulých dnech během cesty do Číny se zástupci firmy Huawei

Začátkem roku 2019 řekl Andrej Babiš v České televizi, že nevylučuje rekonstrukci vlády. Největší kritika se snáší na ministerstvo dopravy a zahraničních věcí. Prospěly by vládě ANO a ČSSD personální změny?

A jelikož je komunistům zvlášť nemilý ministr zahraničí Petříček sociálním demokratem a oni mají dohodu o toleranci vlády jen s hnutím ANO a nikoli s ČSSD (navíc je Petříčkův evropský tah spíš po premiérově tiché libosti), rajtují aspoň na Ťokově politickém úmrtí.

A vědí, že sněhových zádrhelů na rekonstruované D1, anebo patálie s budoucností mýtného systému vnímají přinejmenším všichni vlastnící řidičského průkazu. A těch je u nás k sedmi milionům.

I když jistě ne všichni žádají ministrovu hlavu. Neboť si myslí, že za jiného se nic moc nezmění a chyba je kdesi v útrobách patrně zkorumpovaného systému. Bez účinných nástrojů k nápravě.

Ondřej Konrád

Rozsoudit tvrzení Filipa a Babiše tedy zatím nelze, ale časem se uvidí. A připomeňme ovšem, že premiér v uplynulých týden věnoval dost energie na Ťokovu obranu a udržení v křesle. A pak také, že není zvyklý skákat, jako kdo píská. Maximálně cosi komusi jakž takž odkývá a pak si stejně jede po svém. Copak si toho si Vojtěch Filip doposud nevšiml?  

Spustit audio