Omluva a pokání pachatele trestného činu je absolutní výjimkou, říká policejní psycholožka

25. duben 2018

Tam, kde detektivky obvykle končí, začíná její práce. Hledání dobrých konců. „Pomáhat obětem je něco, co dává velký smysl. Postavit je zpátky na nohy je očkováním proti tomu, aby zlo působilo devastujícím způsobem,“ říká policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Víc než 25 let pomáhá obětem trestných činů hlavně Bílý kruh bezpečí. „Nejdůležitější pomoc je založená na poradnách, kam může přijít každý. I ten, kdo zločin neoznámil,“ vysvětluje policejní psycholožka Ludmila Čírtková. „Studie paradoxně ukazují, že čím víc je oběť poškozena, tím spíš mlčí.“

Nejméně se oznamuje znásilnění a domácí násilí. „U trestné činnosti na vztahové bázi je oznamování komplikovaným problémem.“ Už proto, že oběť myslí na případné následky. A to nejen v rodinných vztazích, ale i v sociální, ekonomické nebo profesní sféře. „Hodně lidí po takové kauze podává výpověď,“ upozorňuje psycholožka.

Domácí násilí na ženách

Jak je to s tou spravedlností?

„Drtivá většina těch, kteří se chtějí setkat s pachatelem, chce slyšet slova pokání a lítosti. Pro oběť se tím obnoví iluze spravedlnosti světa. Bohužel, tohle narovnání je absolutní výjimkou.“ Důvodem je to, že pachatelé mají techniky, kterými si dokážou vymazat svědomí.

„Třeba tím, že si za to oběť může sama. Nebo že zákony jsou nesmyslné, a když jsem ‚rozumný‘, tak je nemusím respektovat.“ K tomu mají často tendenci i obyčejní lidé a bývají to především řidiči, kteří například nerespektují různá dopravní omezení. Zdají se jim prostě nesmyslná.

Columbo efekt

Cílem výslechu pachatelů nebývá jen přiznání, ale i zajištění důkazů. Symbolem tohoto postupu je seriálový inspektor Columbo. „Boduje tím, že svým ošuntělým oblečením a roztržitostí vyvolává dojem poplety, před kterým se zločinec nemusí mít na pozoru,“ vysvětluje psycholožka.

Columbo

„Dnes soudní psychologie doporučuje partnerský styl. Vycházíme z toho, že lidé jsou ochotni říct nepříjemné věci tomu, kdo je vnímá a má otevřený vztah.“ Navázání kontaktu je obzvlášť důležité u případů, kde chybí skutkové důkazy.

Rodina je základ

„Hamižnost a nenávist. To jsou hlavní motivy zločinů,“ říká Ludmila Čírtková a zamýšlí se nad otázkou, jestli za zločinností člověka může stát genetická výbava. Připouští, že jsou případy, kdy se už od školky dítě projevuje konfliktně. Zásadní roli ale přisuzuje rodině.

„To je hlavní mechanismus. Jsem hluboce přesvědčena, že rodiče mají akceptovat potomka bez výhrad. Láska a čas umožňuje dítě korigovat. Pro utváření duševně stabilního jedince je důležitá zdravá vazba. Rodina je základním ochranným faktorem.“

Ludmila Čírtková
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio