Odborníci se pokusí o nevídané. Chtějí identifikovat jednu z obětí bitvy roku 1866 a najít příbuzné

29. březen 2024 08:20

Archeologové nacházejí při průzkumu budoucího staveniště dálnice D35 u Sadové celou řadu zajímavých artefaktů od pravěku až po relativně nedávnou minulost. A protože tahle oblast byla v roce 1866 dějištěm klíčové bitvy Prusko-rakouské války, nechybí ani hroby padlých. Jeden z nich je mimořádně zajímavý - existuje totiž možnost, že by se povedlo ztotožnit konkrétního vojáka.

Čtěte také

„Ten pohřbený u sebe měl vyznamenání z jednoho vojenského tažení, kterého se zúčastnil. A z písemných pramenů víme, že tady padlo 12 mužů, kteří se právě toho konkrétního tažení účastnili. Takže je to jeden z dvanácti,“ popisuje záležitost Ladislav Rytíř z Univerzity Hradec Králové.

Doslova se nabízí otázka, jestli je možné zjistit ještě víc, třeba za pomoci DNA. A přesně tímto směrem chtějí archeologové také jít. „My to máme samozřejmě v plánu. A jeden rozměr, se tu nabízí. Ve spolupráci s kolegy z brněnské katedry, kteří mají nově vybavenou velmi kvalitní archeologickou laboratoř, a ve spolupráci s německými odborníky, kteří se právě na takovou analýzu DNA specializují, se chystáme udělat DNA profily oněch padlých, které tady máme.

Čtěte také

Samotným ztotožněním padlého vojáka by práce podle Ladislava Rytíře navíc ještě nekončila. „Pokusíme se, třeba i ve spolupráci s Ministerstvem obrany, kontaktovat rakouskou a německou stranu, a dohledat možné současné žijící potomky.

Přestože průzkum zdaleka neskončil a o celé řadě nálezů archeologové zatím mluvit nechtějí a nemohou, je jasné, že celá oblast je mimořádně bohatá na nálezy ze všech možných dob.

Bitva z roku 1866 ale sama o sobě dodává spoustu materiálu, říká Ladislav Rytíř. „Do místa, kde předpokládáme masový vojenský hrob, se teprve dostáváme. Tam budou ty práce začínat někdy na začátku června. Tam čekáme největší množství archeologických nálezů. Protože se ale pohybujeme na bojišti, tak to není o klasických zahloubených architektonických objektech, ale o věcech, které se nacházejí v ornici. Probíhá tu tedy intenzivní detektorový archeologický průzkum, ze kterého už pochází sada několika tisíc předmětů. A ty se mimo jiné vztahují i k bitvě z roku 1866.

Čtěte také

Podle Ladislava Rytíře je zrovna tento úsek dálnice nejzajímavějším z archeologického pohledu ze všech, na kterých se ve východních Čechách kdy stavělo. I proto, že na svou práci mají archeologové dost peněz i času, dohoda s ŘSD podle nich funguje skvěle.

A všechno se navíc stihne v plánovaném termínu, doplňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. „Záchranný archeologický výzkum na budoucím úseku dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěmi, bude podle předpokladu dokončen ještě v říjnu letošního roku.

Mnohem dříve, už zhruba za měsíc, se ale veřejnost může těšit na obšírnější představení nálezů, které jsou i pro samotné archeology velmi překvapivé a mimořádně zajímavé.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související