Objevujte z domova umění v ulicích New Yorku, zve průkopnice net artu Markéta Baňková

9. březen 2016

Před pěti lety jí vyšla prvotina Straka v říši antropie, za kterou hned získala cenu Magnesia Litera. Teď chystá novou knihu. Fascinuje ji ale virtuální svět, kterého se chopila jako uměleckého nástroje.

„Mě bavilo dostávat se do něčeho neznámého,“ popisuje Markéta Baňková svoje objevování internetu v 90. letech. Jako průkopnice net artu vytvořila virtuální uměleckou mapu New Yorku. „Jsou tam zvuky, drobné příběhy, můžete jet metrem. Jde o zprostředkování pocitů a atmosféry.“ Ale i o zachycení i doby. „Byla jsem tam teď po osmi letech a New York se změnil.“

Další z jejích webových experimentálních projektů Scribble je „nasazený“ na stránku CNN. „Program předčítá zprávy a podle klíčových slov dosazuje moje kresbičky, takže to vypadá, že ty zprávy jsou počmárané mými kresbami k tématu.“ Jak sama říká, jsou to čmáranice, „jako když doktoři píšou recepty.“

Fyzikáři nejsou na pohádky

Straka v říši antropie měla být knihou pro její dceru. „Byla jsem na mateřské dovolené. Četla jsem jí pohádky a měla pocit, že je musím zmodernizovat. Tak jsem tam začala přidávat tu fyziku.“ Když dopsala, začala hledat odborníky na fyziku, kteří by si knihu přečetli.

„Ne všichni z toho byli nadšení. Brali třeba doslova metafory. Byl tam vidět rozdíl mezi těmi dvěma světy.“ Přestože se v knize formou bajek mluví i o kvantové mechanice nebo teorii relativity, má autorka za to, že jde o „rodinnou knihu“.

Genetické Maličkosti

Nová kniha Maličkost už je jen pro dospělé. Zase ale spojuje beletrii a vědu. Tentokrát genetiku. „Fyzika má k biologii blízko, ale roli hrálo i to, že mám dvě děti. Ta kniha je o tom, co jsme a kde žijeme.“ Hlavním hrdinou je student genetiky, sám vychovaný adoptivními rodiči. Nabízí se mu tak „spousta témat k zamyšlení“.

Stanislava Lekešová a Markéta Baňková

Proč si knihy sama ilustruje? Co si na nich hlídá? Co ji baví a zajímá? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio