Novopacké městské kulturní středisko se proměnilo ve staveniště. Dělníci ale narazili na komplikace

24. březen 2024 07:27

Přestavbu Městského kulturního střediska v Nové Pace zdržely nečekané komplikace. Zatím se v něm stále bourá a začátek stavebních prací se musel posunout. Dům stojí v centru města a radnice předpokládá, že ulici Františka Faustina Procházky bude muset zúžit a možná i celou uzavřít kvůli odvozu materiálu. Nové kulturní středisko má být hotové do konce příštího roku.

V tuto chvíli se nacházíme v samotném jádru Městského kulturního střediska v Nové Pace. Vidíme zejména hromady stavebního materiálu. „Teď hlavně podbetonováváme základy, které nebyly. A začali jsme hrabat prostor pro zvětšení sklepa,“ říká stavbyvedoucí Adrian Kuminec.

Z původních zdí tady toho ale mnoho nezůstalo. „Ano, zůstaly pouze obvodové zdi. Jinak jde vše pryč. Zadní přístavba i střecha jdou na zbourání. Takže opravdu zbydou jen obvodové zdi."

Velké komplikace se základy

„Předběžný průzkum před zahájením stavby tohle neodhalil. Ale věděli jsme, že jdeme do prostoru, který zatím ještě neexistoval, ten se dělá teď nově. Takže to vzniklo tím, že vstupujeme do neprozkoumaných míst a objevily se tu opravdu věci, které je zapotřebí dořešit. Ale myslím, že to tak bývá prakticky na každé stavbě, říká nezávislý starosta Nové Paky Pavel Bouchner.

Čtěte také

Aktuálně zde stále ještě pokračují bourací práce. „Stavební práce v nové části budovy začnou příští týden.

V místech, kde právě stojíme, vznikne sál. „Přibydou zde i balkony, které budou po celém obvodě, tedy kolem tří stěn. A vznikne tady nové pódium, vysvětluje Pavel Bouchner.

Přesunuli jsme se do venkovních prostor, do zadní části areálu. I tady vše projde velkou proměnou. „Tady to bude přestavěno na vnější půlkruhový amfiteátr se stupňovitým hledištěm. Nad tím bude zpevněná plocha, která bude sloužit jako odpočinková, pro stánky nebo další využití při nějakém programu.

Městské kulturní středisko v Nové Pace nebude po opravě sloužit pouze pro divadelní představení a kulturní akce, ale bude k dispozici i nejrůznějším místním organizacím, spolkům či klubům.

Spustit audio

Související