Nová smuteční síň v Broumově. Moderní stavba v blízkosti prastarého dřevěného kostela Panny Marie

3. říjen 2019

Nová smuteční síň v Broumově stojí v těsné blízkosti významné památky, prastarého dřevěného kostela Panny Marie.

Čtěte také

Redaktorka Romana Pacáková se tam zajela podívat s architektem Pavlem Rydlem, který jí přiblížil, jak se s kolegy snažili projektem neokázalé, hliníkem opláštěné dřevostavby, navázat na historickou tradici, na stopy německého vlivu v tamní lidové architektuře a nerozhněvat si Génia loci tohoto místa.

Dovnitř se veřejnost běžně nedostane. Nová síň svou polohou a hlavní přístupovou cestou obnovuje osové uspořádání bývalého hřbitova, které stále připomíná místo vstupu uprostřed původního stromořadí podél silnice.

Nová obřadní síň se nachází v sousedství Broumovského hřbitova s dřevěným kostelíkem Panny Marie, který je nejstarší dochovanou stavbou ve střední Evropě a národní kulturní památkou. Na pozemku byl původně evangelický hřbitov, před roky zrušený. V 60. letech minulého století byla postavena obřadní síň, která ale už technicky nevyhovovala. Měla porušenou nosnou konstrukci nestejnoměrným sedáním, nevyhovující střešní konstrukci, izolace, výplně otvorů a zázemí. Proto bylo rozhodnuto navrhnout novou stavbu.
Autoři stavby: Pavel Rydlo, Pavel Tůma, Petr Šulc / INS spol. s.r.o., d3D

Pozemek je rozdělen na dvě poloviny. První část „rajská zahrada“ s hlavní cestou má travnatou plochu s nově vysázenými listnatými stromy. V druhé části pozemku „říši mrtvých“ je umístěna budova síně se zázemím.

Nová obřadní síň Broumov - interiér

Dřevěný kostel Panny Marie a obytné domy v blízkém okolí odkazují na původní zástavbu Broumovska. Nová smuteční síň se snaží původní charakter místa posílit. Typický “Heimatstil” tvar sedlové střechy je v interiéru otevřen do prostoru síně.

Čtěte také

Stavba nové síně byla založena na železobetonové desce pro eliminaci sedání na nestabilním podloží bývalého hřbitova. Nosná dřevěná konstrukce je rámová z lepených nosníků s difúzně otevřenou skladbou v nízkoenergetickém standartu. Fasáda a střecha síně je opláštěna falcovaným plechem šedočerné barvy.

Prostor síně je osvětlen oknem ve střeše nad obřadním prostorem a velkým oknem vedle lavic, orientovaným ke skupině stromů.

Na začátku stavby byl proveden archeologický průzkum a všechny nalezené ostatky byly uloženy na sousedním hřbitově.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.