Stavba nové smuteční síně v Broumově budí rozporuplné reakce. Některým se líbí, jiným ne

31. březen 2018 10:10

Už rok trvá v Broumově stavba nové smuteční síně. Během té doby se pohřby musely odehrávat v nedalekém dřevěném kostelíku z patnáctého století. Stavební práce měly původně skončit už na podzim, nový termín dokončení vyprší posledním březnovým dnem. I proto se na místo zajel podívat reportér Václav Plecháček.

S Tomášem Židem, který provozuje v Broumově pohřební službu, jsme vešli do areálu, kde se pomalu finišuje se stavbou smuteční sině. Ta už měla být dávno hotová. Jsme na cestě ze žulových kostek, na které se pracuje. Stejně jako na okolí cesty.

Jsme přímo u nové smuteční síně a jdeme se podívat dovnitř. Jak se Tomáši Židovi prostor líbí?

„Vidím to dnes poprvé. Ještě jsem tady nebyl. Tak nevím. Jsem hlavně zvědavý, jak to bude fungovat. Protože je tady obrovská výška. To znamená, že teplo bude nahoře a dole bude stejně zima. Tohle je hlavní místnost, kde budou lavice a prostor pro pozůstalé na rozloučení. Dál je tu potom zázemí, kde bude kancelář a místnost, kam bude rakev zajíždět," říká Tomáš Žid.

Nová smuteční síň v Broumově

Je tu také starosta Broumova Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov. 10. dubna tu má proběhnout kolaudace. Stihne se to? „Musí se to stihnout, určitě. Budeme tomu věřit."

Je to stavba za 13,5 milionu korun. Budí minimálně rozporuplné reakce mezi lidmi. Někomu se líbí, jiným zase nikoliv.

„Já nejsem estét, težko to takto posuzovat. Možná to bylo i účelem pana architekta, aby to byla stavba, která vzbuzuje emoce," říká Jaroslav Bitnar.

Nová smuteční síň v Broumově

Stavba má poměrně velké zpoždění. Jak je to se smlouvou se stavební firmou?

„My jsme tam podepsali dodatek, který umožňuje firmě dokončit dílo do 31. března 2018. A tak by to měo být splněno," dodává Jaroslav Bitnar.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související