Nikomu to neříkej! Výslech dětí jako jedna z nejtěžších kriminalistických disciplín

Ke znásilnění sedmiletého kluka a devítileté holčičky nemuselo vůbec dojít. Kdyby…

Účinkují: Anna Theimerová, Otmar Brancuzský, Zdeněk Maryška, Antonie Talacková, Dana Batulková, Ivan Řezáč
Scénář: Bronislava Janečková a Pavla Musálková
Režie: Dimitrij Dudík
Zvuk: Petr Šplíchal.
Natočeno: 2018

Večer 8. ledna 2010 neznámý pachatel napadl v Orlové dvě sáňkující děti ve věku 7 a 9 let. S nožem v ruce je donutil se částečně svléknout, onanoval před nimi, donutil je k orálnímu sexu, dívku líbal a vsouval jí jazyk do úst, osahával je na intimních partiích.

Dětem pak vyhrožoval, že když o tom někomu řeknou, zabije je i jejich rodiče. Dívce způsobil lehká zranění v oblasti genitálií. Protože je u takových případů pravděpodobné, že pachatel udělá podobnou věc znovu, musí policie postupovat obzvlášť rychle.

Postup policie bývá stejný

Postup je většinou stejný: ohledání místa činu, zajištění pachových stop z oblečení dětí, hledání svědků, porovnávání databází trestaných za zločiny tohoto typu a hlavně výslech napadených dětí. To je jedna z nejtěžších kriminalistických disciplín.

Výslech dětí

Děje se formou pohovoru nebo hry a zaznamenává se na video, aby byly zachyceny i neverbální projevy dítěte. Děti bývají vyslechnuty jen jednou, aby nedocházelo k jejich traumatizaci. Kriminalisté se tak musejí velmi pečlivě připravit. Přímo s pachatelem na rozdíl od dospělých obětí nebývají děti raději konfrontovány. I tak se z traumatu často nedostanou. Zhorší se ve škole, nemluví, bojí se, v noci se budí a křičí. Můžou si do života odnést trvalé následky.

Samostatnou kapitolou v podobném případu jsou pachové stopy. Na místě činu byl nasazen pes, který sledoval pachovou stopu až do nedalekého průmyslového areálu. Tam ji ztratil. Pachové stopy byly sejmuty i z dalšího oblečení dětí a později i z oblečení a těla podezřelého.

Při identifikaci po několika měsících vyšetřování speciálně vycvičený pes určuje shodu pachů: vzorku z místa činu v pachové konzervě a od zadrženého. Důležité je, aby při identifikaci pachových konzerv nebyl přítomen nikdo z těch, kdo byl u odběru (dochází totiž ke smíchání pachů a psa by to mohlo zmátnout).

Policie vyslechla a prověřila stovky lidí. Bohužel stopy DNA z oblečení dětí nevyšly jednoznačně, byly kontaminované jinými osobami. Policie tak měla jen tzv. smíšené profily, kterým odpovídalo zhruba 26 000 lidí (a jako důkaz nešly použít). Pachatele zadrželi po sedmi měsících.

Jasná stopa

Orlovou znal. Jezdil tam za sestrou. Zastávka autobusu, který obvykle používal, byla přímo u místa činu. Pachové stopy potvrdily, že byl na místě činu v kontaktu s oběma dětmi. Odpovídal i popisu dětí (i když mu přes kapuci a šátek neviděly do tváře). A jako Slovák měl i „divný přízvuk“, který děti popsaly.

Důležitou roli v procesu hrály i psychologické a sexuologické znalecké posudky pachatele a jeho trestní minulost (na Slovensku byl odsouzen za znásilnění 20leté ženy a za krádež a vydírání). Ještě v roce 2010 dostal za znásilnění nezletilých dětí 10 let se zvýšenou ostrahou. To ale ještě nebyl konec.

Ze závěrů znaleckého zkoumání vyplývá, že u obžalovaného nejde o duševní chorobu ani sexuální deviaci, ale o sklon k násilnému jednání, které vyplývá především ze sexuální nezdrženlivosti. Tato povahová odchylka není provázena narušením rozpoznávacích schopností. Obžalovaný je nevyrovnanou a nespolehlivou osobností se zvýšeným potenciálem agresivity.

vyjádření soudu

Další znásilnění

Znásilnění 14leté Martiny začali kriminalisté vyšetřovat až v roce 2014. Až pět let po tom, co k události došlo, se o ní totiž zmínila sociální pracovnici. Jak se ukázalo, čin spáchal stejný člověk jako tehdy v Orlové. Jen o rok dřív. Pachatel tehdy žil s matkou oběti ve společné domácnosti. Soud mu nakonec za všechna tři znásilnění udělil souhrnný trest 11 let. Kdyby ale matka Martiny znásilnění dcery v roce 2009 nahlásila, nemuselo ke znásilnění dalších dvou dětí v roce 2010 vůbec dojít.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Pavla Musálková
Spustit audio

Související