Nezadržitelný vzestup Eduarda Žáka aneb Bejvávalo. Satirický příběh kariéristy, který si ví v každé době rady

22. říjen 2023

Poslechněte si satirický příběh kariéristy, který si ví v každé době rady. Rozhlasovou mozaiku na motivy starší povídky Ivana Olbrachta napsal Zdeněk Kozák už v roce 1989, ale titulní postava Eduarda Žáka se shodou okolností velmi podobá charakterům osob, které se dostaly k moci po sametové revoluci. Humoristická hra je navíc obohacená vtipnými variacemi na dobové songy a voicebandovými pasážemi.

Na motivy povídky Ivana Olbrachta s názvem Kariéra Eduarda Žáka.
Osoby a obsazení: Eduard Žák (Miroslav Donutil), Chórmistr (Miroslav Středa), Kameloti (Tomáš Herfort, Erik Pardus), Bába, vdova, stará žena (Helena Trýbová), Anča (Zdena Herfortová), Oberst, pán (Maxmilián Hornyš), Matka (Libuše Billová), Bauer (Jaroslav Kuneš), Malásek (Aleš Jarý), Učitel (Rudolf Krátký), Skřivánek (Jiří Tomek), Policejní ředitel (Jiří Dušek) a chór (Lubomíra Sonková, Michal Plachý, Tomáš Sagher, Jiří Brož, Zdeněk Junák, Pavel Kunert, Jaroslav Fert, Karel Bartoň, Sylva Talpová, Pavel Vacek, Libuše Kafková, Zdeněk Černín, Eva Hradilová)

Dramaturgie: Marie Říhová
Zvukový mistr: Josef Daněk
Hudba: Miloš Štědroň
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1991

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.