Nepodceňujte chrapot, říká Jitka Vydrová

13. duben 2011

Specialistka na hlas Jitka Vydrová byla středečním (13. dubna) předpoledním hostem magazínu „Je jaká je“ a Martiny Kociánové.

Lidský hlas možná není nejdokonalejším prostředkem lidské komunikace, ale rozhodně je tím základním. Můžeme si na jeho nedostatečnost stěžovat, ale jde o jeden z největších darů, které jsme dostali. Dnes se na trhu práce uplatní hlavně lidé, zvládající bravurně komunikační dovednosti.

Hudba může s hlasem úzce souviset. Krásným příkladem, v jedné osobě, je primářka Hlasového a sluchového centra Praha Jitka Vydrová, kterou hudební minulost dovedla až k oboru Otorinolaryngologie. V mládí se rozhodovala, zdali se stát operní pěvkyní či pianistkou a nyní se plně věnuje problémům spojeným s hlasem. Specializuje se na nos, uši, krk, a také přednáší na DAMU a na Pražské konzervatoři fonetiku a fyziologii hlasu.

Od roku 2009 je i v naší republice 16. duben Světovým dnem hlasu. Tento den má především upozornit na nutnost prevence, předcházející rakovině hrtanu. Počátky světového dne můžeme sledovat až do Brazílie: „Potíže spojené s hrtanem jsou v Jižní Americe natolik frekventované, že se lékařská obec rozhodla informovat tamní občany o závažnosti situace. U nás jsme se, společně s lékařem Janem Švecem, který je naším předním vědeckým pracovníkem, rozhodli že tento den zavedeme i v ČR.“ Myšlenka J. Vydrové se velice rychle ujala. Možná i proto, že v 21. století využíváme hlas podstatně více, než tomu bylo v minulost. Mít znělý hlas již není výsadou profesionálů, herců a zpěváků, ale setkáme se s jeho perfektní podobou např. u telefonních operátorů, právníků i pracovníků pošt.

hlasivky

Nekomplikovaný zánět a mírný chrapot by měl do několika dní odeznít. Pokud ale potíže přetrvávají, je rozumné navštívit odborníka a podstoupit vyšetření: „Chraptění delší deseti dnů může předznamenávat i závažnější onemocnění, mající dlouhodobé následky. Pokud se ovšem problém, např. zmíněná rakovina, lokalizuje včas, lze ji odstranit zcela bez následků. Horší případy mohou končit kompletním odebráním hlasivek,“ upozorňuje lékařka na mnohdy přecházené, varovné zprávy našeho organizmu. Hlas totiž považujme za přirozenou, automatickou funkci, jako je např. dýchání. Zapomínáme ovšem na to, že se jedná o pracovní nástroj, bez kterého se v současnosti téměř nelze obejít.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.