„Nechci soudit,“ říká režisérka rozhlasových Příběhů slavných Bela Schenková

3. únor 2017

Seriál České televize Bohéma víří společenské diskuze. Rozhlasová režisérka Příběhů slavných, které se často dotýkají stejných jmen, má ale jasno.

Když Bele Schenkové rozhlas nabízel režii Příběhů slavných, slyšela ukázky z příběhu ruského básníka Sergeje Jesenina. „Je to zvláštní spojení, ale můj dědeček, kterého jsem nikdy nepoznala, Jesenina miloval. Byla jsem potěšená.“ A z potěšení vznikla spolupráce.

„Je tam tolik zajímavých lidí a člověk si to užívá, ať už je to literatura nebo kinematografie,“ svěřuje se s motivací. A nahlas pak přemýšlí nad osudy třeba Vlasty Buriana nebo nejnověji Oldřicha Nového: „Soudí se nám lehce. Ale ta doba byla nekompromisní. Člověk si myslí, že by byl hrdina. Ale v dané chvíli třeba zpanikaří. Já je nechci soudit.“

Spolupráce s Ivanou Chýlkovou

Výběr vhodných herců je pro ni pokaždé výzvou. „Je to ale příjemné přemýšlení. Člověk má spoustu přátel a potkává i nové lidi. Třeba Ivana Chýlková neměla velkou zkušenost, ale teď jsme ji měli třikrát a je to obrovský komik.“ Před Příběhy slavných Schenková pro rozhlas psala třeba pohádky.

„Je to všechno o fantazii a o tom, jak ten pořad bude vypadat. Jak ho obohatíte zvukově či hudebně. Novou krásnou zkušeností je pro mě práce se zvukovými designéry. Je to velké dobrodružství.“ Nově chystá pohádku o geniálním klukovi, který se stane prezidentem, nebo trilogii z počítačového světa.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio