Nebojí se zvednout hlas a bojovat za práva kohokoli. Dagmar Pecková v Zrcadle

10. září 2021

Občas je prostořeká. Není ji vidět, zato je jí hodně slyšet. Až do zahraničí, až do hloubi českých uší i duší: Dagmar Pecková má prostě silný hlas silné osobnosti.

Dagmar Pecková nenechává nikoho klidným. Bylo to tak celý život, i na startu kariéry, i v současnosti. Nebojí se stát si za svým, ani bojovat za práva kohokoli znevýhodněného. Matek samoživitelek, sociálně i zdravotně handicapovaných.

Nebojí se zvednout hlas, když jde o společenský zájem a spravedlnost. A nebojí se zodpovídat za velký festival a podporovat mladou generaci muzikantů i pěvců. Proto se stala jasnou hrdinkou Zrcadla.

Mám požehnaný život

Přemluvit Dagmar Peckovou k natáčení nebylo složité. Jako správná operní diva se nebrání, aby její hlas byl slyšet. Potíže přinesl covid, který Dagmar „uvěznil“ v jejím domovském Německu, a tak dokument vznikal na mnohokrát.

„Mně Pánbůh a osud, nebo jak to mám nazvat, dopřál v mým životě dokázat všechno, co jsem si předsevzala a co jsem si vysnila… Myslím si, že když já jsem měla a mám takhle požehnaný život, tak mě to přímo vybízí a nutí v samotným nitru, abych prostě něco dělala i pro jiný lidi,“ dívá se do svého Zrcadlo operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Co jí dal domov v Německu? Kam ji posunulo její vyhoření? Proč pořádá festival Zlatá Pecka? A co by chtěla zrcadlit v mezilidských vztazích? 

Zrcadlo poslouchejte každý pátek od 18:05 na Dvojce. Všechny díly potom najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Spustit audio

Související