Návštěva u výtvarnice Evy Edler: Jsem hrdá na moji chalupu v Krkonoších, inspirace je tam nekonečná

10. březen 2022

Na rozhlasovou Návštěvu do Bolkovského údolí na úpatí Krkonoš se vydala redaktorka Romana Joudalová. V Rudníku odbočila z hlavní silnice a nechala se vést dravým potokem asi dva kilometry až k roubence, kde má svůj ráj na Zemi výtvarnice Eva Edlerová. Na samotě v kouzelném údolí pod Černou horou tvoří skleněné mozaiky po vzoru italských mistrů, ale vedena inspirací svých milovaných hor.

Výtvarnice Eva Edler na samotě v údolí Bolkovského potoka v Rudníku v Krkonoších tvoří nádherné skleněné mozaiky a obrazy. Tomuto umění se dokonce učila i u mistrů v Itálii a ve Velké Británii. Teď vás pomyslně pozve do svého ateliéru a představí vám svoji práci. 

Čtěte také

Když se člověk rozhodne trvale se usadit na tak odlehlém místě, musí se do něj zamilovat. A přesně to se rodačce z Velkého Třebešova u České Skalice Evě Edlerové před více než dvaceti lety stalo. Ze zchátralé roubenky vytvořila svůj domov a prostor pro své sny. Sklářský ateliér v podkroví si ale zřídila teprve nedávno.

Klíčem ke splnění snu se jí stala především znalost cizích jazyků. Tvořit mozaiku a pracovat s taveným sklem se učila v Itálii a Anglii, ale témata pro své mozaiky si volí zcela volně, ráda se inspiruje především přírodou.

Eva Edlerová je ženou činu, která si odvážně plní své sny. Údolí Bolkovského potoka na samém úpatí Krkonoš je zatím klidným místem, které turisté spíš míjejí. Proto se letos v červnu také zapojí do Dne otevřených ateliérů a zájemcům nabídne, aby si prohlédli mozaiky a tavené sklo přímo v její dílně.

Plánuje také účast na pražském festivalu Open Art Fest a společnou výstavu s krajkářkou Lenkou Máslovou-Špetlovou v bývalém Františkánském klášteře v Hostinném.

Čtěte také

Eva Edlerové našla štěstí a radost ze života mezi barevnými sklíčky mozaiky. Jedinečnost její tvorby spočívá v použité technice, která není v naší republice rozšířena. Naučila se ji ve světě, aby pak toto starodávné umění přenesla do svých milovaných Krkonoš, které jsou hlavním zdrojem její tvůrčí inspirace.

A rozhlasové setkání s ní bylo zase inspirací pro nás.

Děkujeme.

Celý rozhovor Romany Joudalové s výtvarnicí Evou Edler si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související