Štěstí je volba. A setkání s výtvarnicí, herečkou a terapeutkou Janou Sedlmajerovou je pohlazením

2. květen 2019

Jako májové pohlazení působí na vnímavého člověka setkání s herečkou, v 60. letech vyhledávanou fotomodelkou, výtvarnicí, terapeutkou a stále velmi krásnou ženou, paní Janou Sedlmajerovou. 

Jana Sedlmajerová si zahrála v mnoha kultovních filmech po boku českých hereckých legend. K filmu ji přivedla její krása. Vnímá vnitřní krásu člověka a umí vidět krásu kolem sebe. A krásně májově si s ní popovídala Romana Pacáková.

Vystudovala grafickou školu a celý život se výtvarničině poctivě věnuje. Díky své pronikavé kráse se dostala ještě jako studentka k práci modelky a filmové herečky. Tehdy to ale pro ni znamenalo především finanční přilepšení v nelehké životní situaci.

Jana Sedlmajerová  ve filmu Ukradená vzducholoď

První herecká příležitost přišla v roce 1960 ve filmu Jaromila Jireše Křik. Do roku 1983 si zahrála ve 24 filmech a 3 seriálech po boku legendárních českých herců a hereček, z nichž mnozí se stali jejími celoživotními přáteli. Ráda vzpomíná například na natáčení filmu UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ Karla Zemana nebo SVĚTÁCI Zdeňka Podskalského.

Režisér Juraj Herz jí dal příležitost ve filmu MORGIÁNA, kde si zahrála s Ivou Janžurovou. S Janem Werichem se několikrát sešla před kamerou při natáčení seriálu PAN TAU. Legendární NOC NA KARLŠTĚJNĚ prý byla natáčením, na které nelze zapomenout. Režisér Zdeněk Podskalský dokázal všem vytvořit při práci úžasně klidnou a pohodovou atmosféru, vznikla mnohá přátelství, která trvají dodnes.

Jana Sedlmajerová ve filmu Noc na Karlštejně

Jako fotomodelku Janu Sedlmajerovou v 60. letech vyhledávali přední fotografové. Předváděla šaty, šperky i účesy. A pochopitelně byla obletována mnoha muži.

Jana Sedlmajerová

V dětství ani mládí však neměla na růžích ustláno. Byla nucena v deseti letech dospět, když její otec zemřel po výslechu na STB a ona zůstala sama s maminkou a babičkou.

V patnácti letech živila rodinu, když přišla možnost stát se fotomodelkou a filmovou herečkou. Brala to jako velký dar, který rodině pomohl k přežití.

Právě těžká období v životě pomohla Janě Sedlmajerové k tomu, že našla sama sebe a své životní poslání. Dnes, jako vyhledávaná terapeutka, může předávat tyto zkušenosti dál.
Štěstí je volba, říká výtvarnice, herečka a terapeutka Jana Sedlmajerová. Lidem, kteří chtějí hledat, pomáhá najít cestu ke štěstí.

Tvorba Jany Sedlmajerové

A stále tvoří. Její plastické obrazy vznikají kombinovanou technikou z drahých kamenů a přírodních materiálů, zachycují jedinečné okamžiky života na Zemi a pomáhají lidem.

Za výtvarnou činnost získala medaili Franze Kafky a cenu Františka Kupky.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související