Národní muzeum je postavené jako newyorské mrakodrapy, říká jeho ředitel

25. říjen 2018

Národní muzeum prošlo gigantickou rekonstrukcí za 2,5 miliardy korun. Generální ředitel Michal Lukeš přiznává, že teď je trochu napjatý, co na to všechno řekne veřejnost.

Když se ocitli na úplné kostře nádherné budovy z roku 1891 od architekta Josefa Schulze, zjistili, že se jedná o velice moderní budovu z konce 19. století.

„Ta budova je velice zdobná, ale v jádru je stavěná podobně jako newyorské mrakodrapy,“ vysvětluje.

Jitka Novotná a Michal Lukeš

„Muzeum bylo postavené technicky velmi dobře. Za těch 130 let nebyla budova opravovaná, spíš jen poškozovaná,“ skládá Michal Lukeš hold architektovi Josefu Schulzovi.  

Jaké měl pocity, když se stavělo? Na jaké „vychytávky“ při rekonstrukci narazili? Co se dozvěděli, když otevřeli schránku v kupoli hlavní budovy Národního muzea? A jaký vzkaz poslali příštím generacím? Jak budou vypadat dvorany Národního muzea, spojovací mosty a další nové prvky?

autoři: Jitka Novotná , mjp
Spustit audio

Související

  • Národní muzeum od sklepa po půdu

    Prohlédněte si seriál o Národním muzeu, který vznikl k dokončené rekonstrukci jeho staré budovy – ta se znovu otevřela veřejnosti 28. října k výročí sta let republiky.

  • Národní muzeum čeká na obnovu

    Od poloviny příštího roku se uzavře pro veřejnost Národní muzeum na Václavském náměstí. Čeká ho zásadní rekonstrukce za téměř čtyři miliardy korun. A nová podoba mu...