Národní galerie vystavuje dílo jednoho z nejvýznamnějších umělců současnosti Gerharda Richtera

2. květen 2017

Nestává se často, abychom v českých výstavních síních mohli obdivovat díla umělců světového formátu. Nyní tuto jedinečnou příležitost máme. Národní galerie zahájila retrospektivní výstavu německého malíře Gerharda Richtera.

„Patří k čelním představitelům velké generace osmdesátníků, kteří se zásadním způsobem přihlásili ke slovu po druhé světové válce,“ uvádí generální ředitel Národní galerie a kurátor výstavy Jiří Fajt.   

Pan Heyde / Mr. Heyde. Private Collection.

Výstavu obrazů a dalších prací dnes pětaosmdesátiletého německého malíře Gerharda Richtera si můžete prohlédnout v paláci Kinských na Staroměstském náměstí a v Anežském klášteře až do 3. září 2017. Výstava byla uspořádána ve spolupráci s Goethe Institutem a Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo a je součástí Česko-německého kulturního jara 2017.

Stíhací letouny Phantom / Phantom Interceptors. Stuttgart, Froehlich Collection.

Hlavní část výstavy je zpřístupněna v paláci Kinských. Díla vystavená v druhém patře paláce doplňují dokumenty a slavný celovečerní film Painting o Richterově díle. V nedalekém Anežském klášteře je k vidění druhá, rozsahem skromnější část výstavy, kde je vystaven Richterův malířský cyklus Březinka, reflektující utrpení a hrůzy koncentračního tábora v polské Osvětimi. Můžete vidět i monumentální skleněný objekt pracující s hrou dopadajícího a odráženého světla.

1025 barev / 1025 Colours. Humlebæk / Denmark, Louisiana Museum of Modern Art.

„Jeho dílo je jiné, než známe z doby mezi dvěma světovými válkami,“ přibližuje význam umělcovy osobnosti kurátor Jiří Fajt. Drážďanský rodák Gerhard Richter žije a pracuje v Kolíně nad Rýnem.

Září / September. New York, Museum of Modern Art.

Svou inspiraci čerpá v širokém spektru historických vlivů, při tvorbě je fascinován obrazy Tiziana, Leonarda da Vinciho a dalších velikánů. Inspirují jej díla od realismu k naturalismu, od impresionismu k pop artu, od konceptuálního umění až k expresivní či geometrické abstrakci. „Zároveň je to velmi křehký člověk, nesmírně otevřený a vzdělaný. Fascinující osobnost,“ uzavírá Jiří Fajt.

autoři: Karel Oujezdský , juk
Spustit audio