Napadl vás fyzicky váš partner? Volejte o pomoc při prvním útoku

18. únor 2014

Pokud je oběť domácího násilí napadána dlouhodobě, dostane se většinou za tzv. bod zlomu – do psychického stavu, kdy už nedokáže rozpoznat, co je normální lidské chování, a bere útok na svou osobu jako součást života. Proto by se měli oběti bránit ihned, po prvním útoku a zavolat na policii. V odpolední poradně o tom hovořil Antonín Křoustek z Bílého kruhu bezpečí.

„Důležité je, aby oběť na nic nečekala a zavolala policii hned při prvním útoku. Je to dobré i kvůli tomu, že policie tyto stížnosti eviduje, a pak se snadněji prokáže, že se napadení v dané domácnosti odehrává opakovaně,“ říká Antonín Křoustek.

Policie je povinna každé volání o pomoc ohledně domácího násilí prošetřit. Na místě zjišťuje, jestli došlo k napadení opakovaně, jestli hrozí útok od agresora i v budoucnosti, sleduje chování oběti i útočníka.

„Je velmi složité prokázat důvody k vykázání z bytu, na místě by měl být vždy vyškolený a zkušený policista,“ zdůrazňuje Křoustek z Bílého kruhu bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka