Nagano. Olympijský turnaj, který pobláznil celé Česko

Nagano! Slavné hokejové vítězství na zimních olympijských hrách v Japonsku 22. února 1998. Tenhle olympijský turnaj pobláznil téměř celou republiku. Prezident Václav Havel přijal po návratu hokejisty u sebe na zahradě a tam jim řekl: „Díky vám dnes ví miliardy lidí, co to je Česká republika. Zasloužili jste se o její známost a dobré jméno víc než mnoho politiků.“

Český tým odjížděl do Japonska spíš v roli outsiderů. „Nikdo rozhodně netipoval, že bychom mohli udělat nějaký úspěch nebo dokonce přivézt medaili,” přiznal později v jednom z rozhovorů třeba Jaromír Jágr. NHL kvůli olympiádě přerušila svoji soutěž. O Naganu se okamžitě začalo mluvit jako o "Turnaji století".

Ve finále proti sobě stálo Česko a Rusko. Zlatá střela přišla až v čase 48:08, kdy dal svoji životní trefu a s ní i jediný gól zápasu hráč NHL Petr Svoboda. Do Nagana přiletěl jako Kanaďan. Aby mohl nastoupit, musel mu trenér Ivan Hlinka přivézt do Japonska český pas. A na světě byl neuvěřitelný sportovní příběh s happyendem.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kult
Spustit audio

Související